Seniorstatistiken - Toppen har blivit starkare men bredden har tunnats ut


Toppen har blivit starkare men bredden har tunnats ut
av Roger Lindström/Norra Västerbotten

Toppen har blivit starkare men bredden har tunnats ut. Där har ni Västerbottens friidrottsår i ett nötskal. Individuellt är det för södra länsdelen Victoria Tegenfeldt, Tvärålund, och Emil Olofsson, IFK Umeå, som är de stora glädjeämnena. Med statistik går mycket att bevisa. Till exempel att resultatnivån i Västerbotten höjts under året jämför med 2001. 21 grenar har bättre resultat, 14 har sämre och en disciplin är på samma resultatnivå. Däremot är det inte alls lika bra breddmässigt om man tar det 10:e resultatet som en måttstock för hur det sett ut i sommar. Då är hela 27 grenar sämre än 2001, bara nio är bättre. Och bland tjejerna är det bara tre grenar som gått med plus. Kuriosa naturligtvis men kanske också ett tecken på att friidrotten har samma problem som många andra idrotter. Brist på instruktörer och ledare gör att klubbarna inte kan ta hand om alla ungdomar som vill tävla och träna. Annars är ju intresset för friidrotten rekordstort tack vare framgångarna för Christian Olsson och Kajsa Bergqvist.

Joel Boden det stora glädjeämnet

Det stora glädjeämnet bland herrarna är givetvis Joel Bodén från Lövånger som pressat sina personliga rekord både på 800 och 1 500 m. Förhoppningvis innebär flytten till Göteborg i vinter att Joel tar det där sista steget upp till svensk elitnivå. Mest oroväckande är att återväxten bland långlöparna ser så klen ut. Barseles Tim Kerro har potential, men förutom honom ser det mycket klent ut. Att Peter Ljungolm vid 38 års ålder fortfarande tillhör toppen är givetvis starkt, men samtidigt ska vi komma ihåg att Peters tid på till exempel.  5000 meter är dryga minuten sämre än under glansåren. På sprintsidan kan nämnas Emil Olofsson som med sina 10,88 på 100 meter hotar distriktsrekordet på 10,85. Nästa år försvinner det förhoppningsvis ur rullorna.

Lisa Rönnkvists framsteg

Bland tjejerna är givetvis AIK-aren Lisa Rönnkvists framsteg, som bland annat gett Västerbotten ett nytt distriktsrekord på 100 m, mycket glädjande. Förhoppnings kan en skadefri Adeline Holm, IKSU, sporra Lisa ytterligare nästa år. För Adeline vill gärna ta tillbaka sitt Västerbottensrekord. Lisas resultat i längd imponerar också, det känns som om hon kan bli den första tjejen i Västerbotten som hoppar över sex meter.

Jessica och Victoria talanger

Det andra klart skinande ljuset bland damerna är Jessica Larsson som i sina specialgrenar diskus och slägga gjort otroliga framsteg .Jessica, som går friidrottsgymnasiet i Umeå, har också slagit distriktsrekord i slägga. En annan stor talang är Tvärålunds Victoria Tegenfeldt som med rätt matchning kan komma ner mot 2,05 på 800 m redan nästa år. Victoria har dessutom, precis som Joel Bodén, ett gott löphuvud och en vass spurt.

Föregående sida 

Första sidan.