Seniorstatistiken 2004 - kommentar


Bättre topp, bättre bredd - Lysande resultat av Lena och Lisa

Roger Lindström, Norra Västerbotten kommenterar årsstatistiken på arena


Västerbottens friidrottsstatistik 2004 är kul läsning för dem som är intresserade. Bättre bredd och fler toppar gör att det finns hopp för framtiden. Lena Aruhn, Ume FI, och Lisa Rönnkvist, AIK, är två tjejer som satt nya distriktsrekord. Bland killarna är det mest glädjande ungdomarna Johannes Wiberg och Jonas Almqvist, som sett till att standarden på tresteg och stav höjts.


Lena Aruhn i landslaget
Om vi börjar med tjejerna. Lena Aruhn är ju i landslagsklass, och det märks att hon också blivit ett föredöme för Västerbottens unga tjejer.
Med sin målmedvetenhet och seriösa syn på träning visar hon att det går att hålla elitklass även efter det att man fyllt 30 år.
Lena har ju satt distriktsrekord både på 200 och 400 m och har dessutom bästa tiden på 100 m.

Distriktsrekord i längd och stav
Lisa Rönnkvist har inte riktigt kommit ner på samma tider som förra året på sprint. Men Lisa gick ju till SM-final i både 100 m häck och längd. I längd blev det ju också ett nytt distriktsrekord med 5.90. Och nästa år har vi Anna Göransdotter-Nilsson tillbaka i Umedalens färger.
Då ser Västerbotten ändå starkare ut på tjejsidan. Anna är ju landslagsmässig i tresteg och funderar dessutom på att hoppa lite mer längd än tidigare.

Även i stav blev det nytt distriktsrekord. I år var det Lisa Wälitalo, Umedalen, som hoppade högst, 3,61. Hon och AIK:aren Katja Gustafsson brukar ju turas om att vara bäst i länet. Fast de här tjejerna får se upp för Amanda Forsman, som är bäst i Sverige bland 14-åringarna med 3,24.

Jonas och Johannes har lyckats bäst bland killarna
Bland killarna är det som sagt två ungdomar som lyckats bäst. Jonas Almqvist är bara 16 år men har redan hoppat 4,60. Där har AIK en talang i en gren som inte varit speciellt framträdande på senare år. Kan bli 5 meter redan nästa år.

IFK Umeås 17-åring Johannes Wiberg har hoppat 14,47 i tresteg, och det är också ett resultat i absolut toppklass bland de svenska juniorerna. Kan bli 15 meter redan nästa år. Kanske också två andra "drömgränser" kan passeras nästa år. Christian Bergmark, AIK, kan hoppa 7 meter i längd, 6,90 i år. Alexander Tegelström, AIK, kan hoppa 2 meter i höjd, 1,90 i år.

Lyft i kast genom Christer Sarin
Kastgrenarna har också fått ett lyft sedan österbottningen Christer Sarin gått över till IFK Umeå. Dessutom finns en hel rad lovande ungdomar i AIK:arna, som Cristoffer Karlsson, Mikael Hedström och Niklas Wiklund. Och tänk om Mattias Eriksson, Vännäs, och Tobias Wallström, AIK, äntligen kan få vara skadefria. Två spjuttalanger med osedvanlig otur.

Sämre på medel- och långdistans
Däremot är medel- och långdistans på arena numera ett mörkt hål i Västerbotten.
Pernilla Ericsson, SIF, och Viktoria Tegenfeldt, Ume FI, två duktiga tjejer som dominerar.
Bland herrarna ser det sämre ut. Ingen under 4 min på 1 500 m, ingen under 15 min på 5 000. Statistik som är illavarslande.

Bättre bredd och topp
Men som sagt, som helhet ser det bättre ut än tidigare, vilket också ska ledas i bevis. Jämför man gren för gren har 21 grenar bättre topp än förra året, 15 sämre. 11-7 för herrarna, 10-8 för tjejerna. Bredden kan jämföras med 10:e resultat eller det antalet utövare. Där har 2004 ett överläge med 21-14 (en gren är lika), 9-8 för herrar, 12-6 för damer.

Den kompletta statistiken finns under rubriken *Statistik på hemsidan och också www.norran.se, klicka på sport och statistik.
 
 

Första sidan.