Umemaran får SM-status 2002


Umemaran får SM-status 2002.

I decembermörkret när löpslingorna är allt annat än inbjudande kan det vara skönt att få blicka tillbaka på den gångna säsongen. En färsk statistiksammanställning föreligger nu för halvmarathon och marathon i Västerbotten.

På distansen halvmarathon kan vi konstatera att Ludvig Edman, IFK Umeå, liksom ifjol toppar statistiken. Vid St Eriksloppet i Stockholm noterade han 1.08,17 och blev meriterande nia. Tiden är något bättre än hans fjolårsbästa. Breddmässigt, här räknat som antal löpare under 1.15, blev också 2001 något bättre än året innan. På kvinnliga sidan är Susanne Lundberg, Skellefteå IF, åter tillbaka på länstoppen med 1.23,29. Resultatet uppnådde hon på startsträckan Ammarnäs-Kraddsele i Vindelälvsloppet. Elitbredden, läs här under 1.30, är dock något smalare än ifjol. Bara tre löpare, alla från Skellefteå IF, underskred denna gräns.

På den klassiska marathondistansen tvingas vi konstatera att resultatutvecklingen i den absoluta toppen varit svagare än 2000. Bland männen toppar för första gången Kristoffer Österlund från IFK Umeå med 2.42,12. Detta resultat daterar sig från avslutningssträckan på Vindelälvsloppet. En helhjärtad satsning på marathon och med mer rutin på distansen borde Österlund ha goda utsikter att vad det lider komma ner på tider i trakten av klubbkamraten Ola Torstenssons fjolårsbästanotering 2.30. Österlunds framfart på 10000 meter och halvmarathon talar i den riktningen. Bredden i länet bakom IFK-löparen är dock lite bättre än året innan. Tretton löpare lyckades underskrida tre timmar. Det är ett par fler än föregående säsong. Still going strong och med på topplistan är fortfarande fenomenet Josef Sunna, Umedalens IF. Vid årets veteran-SM i Tibro försvarande Sunna sin SM-titel i klassen män 60 år.

Standarden bland länets kvinnliga marathonlöpare är för närvarande inte alltför god. Maj-Britt Sundqvist, Skellefteå IF, är ett lysande undantag. Hon toppar länsstatistiken i överlägsen stil med tiden 3.07,39, även det ett resultat från Vindelälvsloppet. Bakom Maj-Britt är det ovanligt glest i år. Många skadedrabbade löpare och några som flyttat från länet kan vara möjliga förklaringar till utfallet. Bara tre kvinnliga löpare gick exempelvis under 3.50. Detta ska jämföras med åtta året innan..

Ett annat sätt att avläsa intresset för marathon är att studera länsdeltagandet i landets största lopp, Stockholm Marathon. Här finner vi glädjande att allt fler länsbor på nytt antagit utmaningen att bemästra de 42 kilometrarna i Stockholm. Nära tre hundra var förhandsanmälda. 186 västerbottningar lyckades fullfölja sitt uppdrag. Ifjol var siffran 162. Ökningen jämfört med ifjol ligger helt och hållet på den manliga sidan. Den nationella trenden är däremot att allt fler kvinnor kommer till start i loppet.

Om vi slutligen granskar klubbfördelningen på årets länsstatistik för halvmarathon och marathon finner vi att IKSU Friidrott och IFK Umeå har flest placeringar på listan (7). Dessa följs tätt i hälarna av Skellefteå IF och Jalles TC Umeå (6).

Löparåret 2002 kommer att bjuda på en riktig godbit på hemmaplan. Jubilerande Umemaran, 30 år och norrlands äldsta marathonlopp, och föreningen Jalles TC har fått en fin present i förskott. De har fått uppdraget att arrangera svenska mästerskapen i marathonlöpning för veteraner, dvs i klasserna över 35 år. Tävlingen kommer att avgöras i samband med Umemaran och tävlingsdatum blir 12 oktober. Med SM-status kan man vänta sig att landets absolut bästa veteraner kommer att finnas på startlinjen. Detta är nästan detsamma som svensk elit överhuvudtaget på marathon. SM på hemmaplan kommer förhoppningsvis också att innebära flera av våra egna elitlöpare vågar ta steget över till marathon och ta upp kampen om mästerskapstecknen.

Föregående sida 

Första sidan.