Peter och Håkan uttagna i landslaget vid S:t Olavsloppet


Två AIK-are uttagna i landslag - ”känns väldigt inspirerande”
av Roger Lindström/Norra Västerbotten

S:t Olavsloppet, som springs mellan Trondheim och Östersund, har i år fått officiell status som landskamp. Uttagna i laget är bland andra Skellefteå AIK:s långlöpare Peter Ljungholm och Håkan Stenberg.
­ Det känns väldigt inspirerande att få vara med, säger Peter.
S:t Olavsloppet avgörs för 15:e året och behåller fortfarande sin popularitet till motsats mot Vindelälvsloppet. Den här gången startar tävlingen onsdagen den 10 juli och pågår till och med lördag.
­ Redan nu är 172 lag anmälda, säger Peter.

Ställde upp redan förra året
Peter och Håkan ställde redan förra året upp i landslagsfärgerna.
­ Men då hade inte loppet fått officiell status som landskamp. Nu blir det en nordisk landskamp där även Norge och Finland ställer upp.
Förra året vann svenskarna, men då hade Norge enbart klubblag med.
­ Tvåa var Holland och trea Finland, minns Peter.
­ Men laget som var närmast oss i tid var ett norskt klubblag. Så det kommer att bli tufft motstånd från norskarna.

Det svenska laget
Det svenska laget är uttaget och ser ut som följer:
Kristian Algers, Kvarnsveden, Magnus Bergman, Enhörna, Martin Söderberg, Hakarpspojkarna, Mathias Pettersson, Kumla, Patrik Gustafsson, Brittatorp, Erik Framme, Hälle, Henrik Nyström, Västerås, Mats Granström, Eksjö, Johan Dahl, Högbo, Claes Björling, Mora, Peter Ljungholm, Skellefteå, och Håkan Stenberg, do.
­ Jag tycker vi har ett starkt lag även om vi fått ett kännbart återbud i
Alfred Shemweta som ju ska springa maraton i EM. Alfred är ju en kille som håller bra fart även om han inte springer varje sträcka på max. Vet du något om vilka sträckor ni kommer att få springa?
­ Nej, det kommer att bestämmas lite efter hur man känner sig och hur etapperna ser ut. Begränsningen är att ingen får springa mer än 42 km per dag. Vad vet du om sträckorna?
­ Den andra dagen kommer att bli den tyngsta. Då springer vi i princip rakt uppför fjället till den svenska gränsen. Då kommer man att vara rejält mör. Men då blir det lättare den tredje dagen, då borde det ju vara nedför?
­ Precis, men det får inte luta för mycket utför heller, då blir det också jobbigt.
Den fjärde dagen avslutas tävlingen och epilogen är ett halvmaraton in till Östersund.
­ Efter loppet kommer alla deltagarna att vara slutkörda både fysiskt och psykiskt.

Bra stämning i laget
­ Samtidigt hade vi en otroligt bra stämning i laget förra året. Det går inte att komma ifrån att det är lite extra med lagtävlingar. Man känner sig delaktig på ett annat sätt än vanligt. Nu är tävlingen inte bara en landskamp. Det är också en elittävling för klubblag och ett motionsevenemang.
­ Jag tror att arrangörerna gjort en bra grej som låtit motionslagen dela upp de längre etapperna mellan olika deltagare. Det gör det nog lättare att få folk att ställa upp. IFK Umeå har för övrigt också anmält ett lag i klubbtävlingen. I det springer killar som Rikard Hedelin, Tony Berglund och förre AIK-aren Ludvig Edman. Det här ställer till problem för Barentslaget i friidrott som nu är utan långlöpare till landsdelskampen i Narvik.
­ Det får väl övertala Per-Åke Sandström att ställa upp på 10×000 m. Blir det ett måttligt tempo vinner han fortfarande i spurten, tipsar Peter.
 

Första sidan.