Slutord 2004


Slutord 2004
Ännnu ett år kan vi summera en säsong för Västerbottens friidrott med många prestationer i svensk elitklass och med Västerbotten i Norrlandstopp. Framgångsrikast har Lena Aruhn, Ume FI varit. Hon blev svensk mästare på 400m och SM-tvåa på 200m. Hon blev 2:a på 400m (53.36) i Finlandskampen och sprang sista sträckan i det segrande svenska laget i långa stafetten. I den svenska årsstatistiken är hon Sverigetvåa på 400m(53.02), trea på 200m(23.90)och nia på 100m (11.88). Alla tre tiderna är distriktsrekord för Västerbotten. På manliga sidan är Kristoffer Österlund, IFK Umeå det stora namnet. Han blev SM-femma på marathon och är sjua i den svenska marathonstatistiken med segertiden i Umemaran (2.25.23). Dessutom är han bland de 25 bästa i Sverigestatistiken på 10000m (31.41.56), vann Västerbottens Grand Prix i långlöpning och tilldelades Lars Rydellpriset 2004.
 
Bättre topp och bredd
Totalt sett når vi på seniorsidan inte heller 2004 upp till samma höga resultatnivå som toppåren i början av 1990-talet. Men länsstatistiken på seniorsidan visar att både toppen och bredden har förbättrats jämfört med de senaste åren. 21 av 36 grenar har bättre bästaresultat och lika många grenar har bättre bredd (genomsnittsresultatet för de 10 bästa jämfört med 2003. I den svenska årstatistiken för seniorer (25-bästa) finns 25 resultat (10 manliga och 14 kvinnliga) från Västerbotten med. Dessa resultat var fördelade på 18 utövare. Detta kan jämföras med 27 länsresultat i 25-bästa 2003 och 20 resultat 2002. Vid Senior-SM hade tio länsbor placeringar bland de 10 bästa vilket är fyra fler än 2003.
 
Skellefteå AIK bästa klubb
Skellefteå AIK är fortfarande länets bästa elit- och även breddklubb (topplaceringar och antal placeringar i länsstatistiken) långt före IFK Umeå. Skellefteå AIK står för 124 resultat i årsstatistiken och toppar 10 grenar. IFK Umeå har 74 resultat i statistiken och toppar åtta grenar. Ume FI (sju toppresultat i länsstatistiken) och Skellefteå AIK har de allra bästa friidrottarna i nationell konkurrens. I kampen om Curt Thylins Vandringspris (DM- och JDM-insatser) blev Skellefteå AIK än ett år segrare men endast nio poäng före IFK Umeå.
  
Norrlandsmästerskap och lagmatcher
I Norrland GP var Västerbotten överlägset bästa distrikt och Skellefteå AIK blev bästa förening i Norrland. I Norrlandsmästerskapen för 13-14-åringar i Krokom segrade Västerbotten överlägset före Gästrikland. Vid Barentskampen i Piteå gjorde det svenska laget med dominerande inslag av Västerbottningar en strålande insats och vann överlägset före Finland, herrkampen med 31 poängs marginal och damkampen med 51 poängs marginal. Vid Norrlandsmästerskapen i Sollefteå i juni blev Skellefteå AIK fjärde förening totalt med IFK Umeå på 9:e och Umedalens IF på 12:e plats. Bland seniorerna var Skellefteå AIK trea. IFK Umeå var tvåa bland kvinnliga seniorer. I ungdomslänsmatchen 13-14 år i Örnsköldsvik segrade Norrbotten med Västerbotten på andra plats endast 14 poäng efter
 
Utvecklingssatsning har inletts
De största problemen är (förutom koncentrationen av friidrotten till Skellefteå och Umeå), den stora ledarbristen (tränare, adm ledare, tävlingsfunktionärer) och att så många friidrottsungdomar slutar i 13-14 årsåldern. En satsning på ledarrekrytering och föreningsutveckling är ett prioriterat område som vi nu satsar speciellt på. Huvudtemat är
"Utveckling i Norr med EM 2006". Friidrottscentrum Norr tillsammans med klubbar och distrikt har initierat en utvecklingssatsning för att ta tillvara den framgångsvåg och det ökande friidrottsintresse som finns i Sverige. EM 2006 i Göteborg väntas ytterligare generera en anstormning av ungdomar till friidrotten. Samtidigt har friidrotten i Norrland ledarbrist på alla nivåer - styrelser, tävlingar och träningar. Med stöd av en anställd projektledare (Per Jutterström)skall denna satsning lyfta upp och skapa möjligheter att utveckla klubbar och tävlingsverksamheten. En huvudförutsättning för en utveckling i den riktning som önskas med Per Jutterström som pådrivare är att fler anmäler sig till de många utbildningar som genomförs i regi av FC Norr och Västerbottens Friidrottsförbund.
 
Många nya ungdomar
Fler ungdomar än någonsin söker sig till friidrotten. IFK Umeå och Umedalens IF har totalt drygt 500 ungdomar som tränar 2-3 kvällar i veckan och i Skellefteå tränar lika många ungdomar i Skellefteå AIK:s regi. Även i Lycksele m fl orter ökar fridrottsintresset med fler ungdomar i träning än på många år. De senaste årens stora svenska friidrottsframgångar vid internationella mästerskap (inte minst vid OS) har säkert bidragit till denna utveckling. Att ungdomarna även håller hög klass bekräftas av antalet länsungdomar i den svenska årsstatistiken liksom toppplaceringar vid USM, JSM och Skol-SM samt deltagandet i ungdoms- och juniorlandslag. Under året tog länsungdomarna hem 27 medaljer och 75 finalplatser (placeringar bland de åtta bästa) vid svenska mästerskap i ungdomsklasserna.
 
Årets ungdomsfriidrottare
För åttonde gången utsåg VFIF "Årets ungdomsfriidrottare i Västerbotten" Bland de många framgångsrika ungdomsfriidrottarna tilldelades Jonas Almqvist, Skellefteå AIK (född 1988) priset. Han är Sveriges mest lovande stavhoppare och toppar 2004 års svenska ungdomsstatistik i Pojkar 17 med nya ungdomsdistriktsrekordet 4.60.
 
Långlopp och Grand Prix
Över 90 procent av Västerbottens friidrottsklubbar har i huvudsak långloppsverksamhet på programmet och antalet deltagare i länets drygt 80 långlopp är i stort sett detsamma jämfört med de senaste åren . Grand Prix utgör här en viktig stimulans! Den nya utformningen från 2003 med färre tävlingar har upplevts positivt av både löpare och arrangörer. 2005 blir det, precis som 2004, 17 långlopp som kommer att ingå i Grand Prix.
 
Fortfarande är det stort intresse för Grand Prix. Arrangörerna "slåss om" att få GP-status på sina tävlingar. Totalsegrare 2004 på manliga sidan var för första gången Kristoffer Österlund, IFK Umeå på 168 poäng före Andreas Brodin, IKSU med 152 poäng. Segrade på kvinnliga sidan med 176 poäng gjorde än en gång Pernilla Eriksson, Skellefteå IF före Karin Harnesk, Skellefteå IF på 140 poäng. Sju löpare har deltagit i tillräckligt många tävlingar för att delta i utlottningen av träningsbidrag (äger rum vid VFIF:s årsmöte 26 februari 2005).
 
FC Norr
Friidrottscentrum Norr, med Skellefteå AIK som administrativ bas, har med framgång fortsatt i de fem nordligaste distrikten. Det pågår nu ett bra samarbete över förenings- och distriktsgränser vad gäller bl a träning och utbildning!! Detta samarbete kommer att utvecklas ytterligare under 2005.
 
Veteranverksamhet
Västerbotten är mycket framgångsrika på veteranfriidrottssidan med stora framgångar vid Veteran-SM och internationella veteranmästerskap. Birgitta Eklund, Skellefteå AIK tillhör världseliten i K65 på löpdistanser från 800m till 10000m medan Åke Larsson, IKSU Friidrott är Nordens bäste sprinter i M45.
 
Hemsida
Under 2004 har VFIF:s hemsida på inernet (vvv.vfif.se) med Åke Runnman, Örträsk som webmaster och Ivar Söderlind som informationssansvarig, varit en viktig informationskälla för länets friidrottare. Hemsidan har drygt 2100 besök per månad.
 
Riksfriidrottsgymnasiet och Friidrottsuniversitetet
Riksfriidrottssgymnasiet och Friidrottsuniversitetet i Umeå har som vanligt bedrivit en bra verksamhet i Noliahallen och på Gammliavallen. och betyder med sina duktiga tränare och aktiva oerhört mycket för friidrotten i Västerbotten.
 
Förbundsstyrelsen vill till slut varmt tacka alla föreningar, ledare, instruktörer, tävlingsfunktionärer och aktiva för all medverkan och allt stöd för den fria friidrotten. Vi tackar vidare länets dagstidningar och Radio Västerbotten för bevakningen av friidrotten. Ett varmt tack för stödet under 2004!
 
 
Umeå, Skellefteå och Lycksele i februari 2005
 
Ivar Söderlind    Leif Stening    Sven Hanell    Jonas Lundström   Gustaf Björklund 
Dennis Tossman    Tomas Widmark   Anna Jonsson   Carin Tegelström
 

Första sidan