Slutord 2003


Slutord 2003
Vi kan summera en säsong för Västerbottens friidrott med som vanligt en hel del prestationer i svensk elitklass. Totalt sett når vi på seniorsidan inte heller 2003 upp till samma höga resultatnivå som toppåren i början av 1990-talet (t ex fyra medaljer vid Stora SM i Umeå 1992). Som vanligt saknas också pricken över i:et med friidrottare i internationell elitklass, även om Lena Aruhn är på gränsen i det svenska stafettlaget på 4x400m. På ungdomssidan har länet haft en av sina bästa säsonger någonsin (se Erlands Jonsson sammanställning). Fler ungdomar än på många år söker sig till friidrotten - det är t o m ett ännu större tryck än 2002. I Noliahallen i Umeå har IFK Umeå och Umedalens IF totalt ca 350 undomar som tränar 2-3 kvällar i veckan. I inomhushallen i Skellefteå tränar ca 250 ungdomar i Skellefteå AIK:s regi etc. De senaste årens stora svenska friidrottsframgångar vid internationella mästerskap har säkert bidragit till denna utveckling.
 
Vissa problem för friidrotten
De största problemen vi har att brottas med är fortfarande koncentrationen av friidrottsverksamheten till Skellefteå, Umeå och Vännäs, att så många friidrottsungdomar slutar i 13-14 årsåldern och inte minst ledarbristen. En satsning på ledarrekrytering (tränare och adm ledare) är ett prioriterat område som vi satsar speciellt på under 2004. Unga ledare i Västerbotten är här en viktig resurs, som vi måste bli bättre att ta vara på.
 
Bästa ungdomssäsongen på 10 år
På ungdomssidan har vi haft en minst lika bra säsong som  2002, som var den bästa på 10 år. Detta bekräftas av antalet länsungdomar i den svenska årsstatistiken liksom toppplaceringar vid USM, JSM och Skol-SM samt deltagandet i ungdoms- och juniorlandslag. Deltagandet i länets Ungdomscup (VF:s Ungdomscup) var det bästa sedan 1992. Totalt deltog 256 ungdomar, 128 pojkar och 137 flickor från 19 föreningar. Glädjande är att 94 st kommer från nio lappmarksklubbar.  
 
VF:s ungdomspris
För sjunde gången utsåg VFIF "Årets ungdomsfriidrottare i Västerbotten" (VF-priset). I den hårda konkurrensen tilldelades Lisa Rönnkvist, Skellefteå AIK (född 1986) priset. Hon tillhör landets mest lovande friidrottare på sprint, kort häck och i längd. Under 2003 vann hon fem medaljer i SM-tävlingar i sin åldersgrupp F17, i ungdomsfinnkampen (17-18 år)i Helsingfors var hon fyra både i längd (5.59) och på 100m häck (14.37) samt ingick i det svenska stafettlaget som blev tvåa på 4 x 100m. I 2003 års svenska ungdomsstatistik för F17 återfinns Lisa på 10-bästalistan i fyra grenar osv.
 
Oförändrad topp bättre bredd
Länsstatistiken på seniorsidan visar att toppen är ganska oförändrad medan bredden har förbättrats betydligt. 19 grenar har bättre bästaresultat än 2002 (11 på kvinnliga sidan) och 18 grenar sämre toppresultat (7 på kvinnliga sidan) jämfört med 2002. Breddmässigt om man tar genomsnittsresultatet för de 10 bästa är 26 av 36 grenar bättre och 10 grenar sämre jämfört med 2002.
 
Skellefteå AIK är fortfarande länets bästa elit- och även breddklubb (topplaceringar och antal placeringar i årsstatistiken) knappt före IFK Umeå. Ume FI (Lena Aruhn) och Skellefteå AIK har de allra bästa friidrottarna i nationell konkurrens.   
 
Svenska årsstatistiken
I den svenska årstatistiken för seniorer (25-bästa) finns 27 resultat (14 manliga och 13 kvinnliga) från Västerbotten med. Dessa resultat var fördelade på 22 utövare. Detta är betydligt bättre än 2002 då 20 resultat av länsbor fanns med i Sverigebästa.
 
Lars Rydellpriset
Lars Rydellpriset 2003 tilldelades Lena Aruhn, Ume FI. Hon är ett mycket välkommet nytillskott till Västerbottnisk friidrott! Utan diskussion var hon  Västerbottens bäste friidrottare under 2003.  I Sverigestatistiken  2003 är hon 2:a på specialdistansen 400m (53.41), 6:a på 200m (24.06) och 11:a på 100m (11.94). Hon har raderat ut distriktsrekorden på alla tre sträckorna. Hon var SM-tvåa på 400m (53.41) och SM-fyra på 200m (24.06.). I landslaget deltog Lena vid  Finnkampen i september på 400m (3:a) och på 4 x 400m stafett.
 
Insatser vid Senior-SM
Vid Senior-SM hade sex länsbor placeringar (sju resultat) bland de 10 bästa. Förutom Lena Aruhns insatser var Katja Gustavsson, Skellefteå AIK SM-sexa i stav (3.46, Lisa Wälitalo, Umedalens IF SM-åtta i stav  (3.46), Joel Bodén, Skellefteå AIK SM-femma på 1500m (3.53.45), Tobias Wallström, Skellefteå AIK SM-nia i spjut (66.48)och Anneli Johansson, Umedalens IF SM-tia i diskus (40.03).
 
Norrlandsmästerskap
Vid Norrlandsmästerkapen i Sollefteå 28-29 juni blev Skellefteå AIK tredje förening totalt med IFK Umeå på 6:e och Vännäs FI på 12:e plats. Bland seniorerna var Skellefteå AIK tvåa efter Gefle IF och etta bland kvinnliga seniorer.
 
Norrland GP
I Norrland GP var Västerbotten överlägset bästa distrikt med 277 poäng med Gästrikland som tvåa på 200 poäng. Skellefteå AIK blev bästa förening i Norrland GP med Vännäs FI på sjunde plats och IFK Umeå på 10 plats.
 
Norrlandskonferensen i Umeå
Årets Norrlandskonferens i Umeå pågick 17-19 oktober och innehöll förutom regionens årsmöte också ett av de regionala utvecklingsmöten som initierades vid Sv Friidrottsförbundets årsmöte i januari 2003. Curt Högberg från SFIF:s styrelse och Sven Nygren från Ledarinstitutet ledde grupparbeten utifrån  SFIF:s vision om svensk friidrotts framtid. Diskussionerna upplevdes som mycket givande av de drygt 30 deltagarna.
 
Vid Norrlandsregionens 34:e årsmöte i Umeå söndagen den 19 oktober deltog 17 representanter från sex föreningar och de sju Norrlandsdistrikten. Representanter för VFIF var Sven Hanell och Bengt Forsman. Vid årsmötet omvaldes Ivar Söderlind, Umeå till ordförande i regionen på ett år.
 
Folksammästerskapen
I Folksammästerskapen för 13-14-åringar i Sundsvall 30-31 augusti segrade Västerbotten före Gästrikland. Skellefteå AIK var bästa förening med Vännäs FI som femma.
 
Ungdomslänsmatchen
I ungdomslänsmatchen 13-14 år mot Norrbotten och Ångermanland segrade Västerbotten för sjätte året i rad.
 
Långlopp  och Grand Prix
Över 90 procent av Västerbottens friidrottsklubbar har i huvudsak långloppsverksamhet på programmet och antalet deltagare i länets lång- lopp håller totalt sett ställningarna jämfört med de senaste åren . Grand Prix utgör här en viktig stimulans! Den delvis nya utformningen 2003 med färre tävlingar (17) har upplevts positivt av både löpare och arrangörer. 2004 blir det 18 långlopp som kommer att ingå i Grand Prix. Fortfarande är det stort intresse för Grand Prix i långlöpning. Arrangörerna "slåss om" att få GP-status på sina tävlingar. Totalsegrare 2003 på manliga sidan var Anders Hemmyr, IFK Umeå på 139 poäng före klubbkamraten Rikard Hedelin på 127 poäng. Segrade på kvinnliga sidan med maxpoängen 180 gjorde Pernilla Eriksson, Skellefteå IF före Karin Harnesk, Skellefteå IF på 164 poäng.´Tolv löpare har deltagit i tillräckligt många tävlingar för att delta i utlottningen av träningsbidrag (äger rum vid VFIF:s årsmöte i februari 2004).
 
Många friidrottstävlingar i Västerbotten
Det arrangeras för lite tävlingar i inlandet och på orter utanför Umeå, Skellefteå och Vännäs. En viss förändring är dock på gång (Storuman-Lycksele). Under 2004 är det meningen att Tannens IP i Lycksele äntligen skall få ny allvädersbeläggning vilket blir ett lyft för inlandet. Totalt sett har Västerbottens Friidrottsförbund (VFIF) under 2003 gett sanktion till 120 (!) friidrottstävlingar inom länet(87 långlopp och 33 arenatävlingar).
 
Samarbetet med skolan
En prioriterad fråga för oss i VFIF är att förbättra samarbetet mellan föreningar/distrikt och skolan. Skolidrottsförbundet gör ett imponerande arbete genom "mastodontarrangemanget" skol-DM.´På initiativ av VFIF kommer uppsökande verksamhet i skolor i samarbete med skolidrotten att genomföras under 2004, allt med syfte att locka fler ungdomar att idrotta och arbeta ideellt/socialt inom idrottsrörelsen.   
 
Barentskampen
Vid Barentskampen i Pudasjärvi, Finland i somras gjorde det svenska laget med dominerande inslag av Västerbottningar en fin insats och vann både totalt och herrkampen. Kvinnliga kampen vann Finland endast 2,5 poäng före Sverige.
 
Friidrottsgymnasiet och Friidrottsuniversitetet
Friidrottssgymnasiet och Friidrottsuniversitetet i Umeå bedriver en bra verksamhet i den nya Noliahallen och på Gammliavallen. Från starten hösten 1981 har FIG betytt oerhört mycket för friidrotten i Västerbotten.
 
FC Norr
Friidrottscentrum Norr, med Skellefteå AIK som administrativ bas, har med framgång fortsatt i de fem nordligaste distrikten. Det pågår nu ett bra samarbete över förenings- och distriktsgränser vad gäller bl a träning och utbildning!!
 
Veteranverksamhet
Västerbotten är mycket framgångsrika på veteranfriidrottssidan med stora framgångar vid Veteran-SM och internationella veteranmästerskap. Vid VVM i Puerti Rico i juli vann Birgitta Eklund, Skellefteå AIK sex medaljer i K65 (tre guld, två silver och ett brons) på löpdistanser från 800m till 10000m. Vid VSM i Eksjö tog länets friidrottare hem inte mindre än 33 poängplatser (placeringar bland de åtta bästa) och 21 medaljer (7 guld, 9 silver och 5 brons). Framgångsrikaste klubb på veteransidan är IKSU friidrott och i Skellefteå AIK har man ett bra kastgäng på veteransidan som arrangerar många kasttävlingar (kastväsendet). Även IFK Umeå har fått igång ett bra kastgäng på veteransidan.
 
Hemsida
Under 2003 har VFIF:s hemsida på inernet (vvv.vfif.org) med Åke Runnman som webmaster (numera bosatt i Örträsk) och Ivar Söderlind som informationssansvarig, varit en viktig informatioskälla för länets friidrottare och bidragit till en förbättrad kommunikation mellan aktiva, föreningar och förbund. Under året har hemsidan haft ca 20800 besökare totalt, drygt 400 besök per vecka och 60 besök per dag.
 
Förbundsstyrelsen vill till slut varmt tacka alla föreningar, ledare, instruktörer, tävlingsfunktionärer och aktiva för all medverkan och allt stöd för den fria friidrotten. Vi tackar vidare länets dagstidningar och Radio Västerbotten för bevakningen av friidrotten. Ett varmt tack för stödet under 2003!
 
 
Umeå, Skellefteå och Lycksele i februari 2004
 
Ivar Söderlind    Leif Stening    Sven Hanell    Erland Jonsson   Gustaf Björklund 
Dennis Tossman    Peter Ljungholm   Anna Jonsson   Sarah Ögren
 

Första sidan