Rapport från VFIF:s Planeringskonferens den 7 december


Planeringskonferensen den 7 december
av Lars Lindgren/Västerbottens Kuriren

Lördagen den 7 december hade Västerbottens Friidrottsförbund i Umeå sin årliga planeringskonferens. Förbundsordföranden Ivar Söderlind inledde med att se tillbaka på den gångna säsongen.

- Säsongen har varit bra men inte så bra som toppenåret 1992 då vi tog fyra medaljer i stora SM. Vi har inga internationella stjärnor men statistiken för året visar att vi har en starkare topp än i fjol. I 22 seniorgrenar har vi bättre toppresultat än under fjolåret. Men ser vi till bredden är vi något sämre än under 2001, sade Söderlind.

Koncentration till Umeå och Skellefteå

Friidrotten i länet är koncentrerad till Skellefteå och Umeå och Skellefteå AIK är klart bästa klubb.

- I den svenska årsstatistiken för seniorer finns 20 resultat, elva manliga och nio kvinnliga, från Västerbotten och dessa 20 är fördelade på 15 utövare, berättade Ivar Söderlind. Placeringsmässigt bäst är Mattias Eriksson från Vännäs i spjut. Mattias ligger på femte plats med resultatet 72,95 meter. Bästa damplacering är 13:e. Den har Anna Rahm, Skellefteå IF, på 5 000 meter (17.17,88) och Jessica Larsson, Skellefteå AIK, i diskus (41,56 meter). Ivar berättade också att Västerbotten blev bästa distrikt och Skellefteå AIK bästa klubb i årets norrländska mästerskap.

Fyra länsungdomar i topp

Länets ungdomar har också gjort en mycket bra säsong.

Fyra ungdomar (Skellefteå AIK:s Joel Bodén, Jessica Larsson och Therese Öhman samt Viktoria Tegenfeldt från Tvärålund) toppar den nationella statstiken. Bodén i två grenar.

I USM, JSM och skol-SM har västerbottningarna tagit 35 medaljer (fler än på 10 år) och man frågar sig om det är helt problemfritt inom friidrotten.

- Det är det väl inte. Den stora problemet är ledarbristen och att många ungdomar lägger av med friidrotten alldeles för tidigt, menade Söderlind.

Unga Ledare

Anna Jonsson från Vännäs FI jobbar tillsammans med Sara Öhgren från Skellefteå i projektet Unga ledare. Det är ett projekt som i Västerbotten har startat i höst och som ska pågå i två år.

- Målet med projektet är bland annat att försöka att få så många som möjligt av våra unga friidrottare att stanna kvar inom friidrotten. Och att framför allt göra friidrotten rolig genom att tillföra arrangemangen annat än själva tävlandet, sade Anna.

Tävlingsprogrammet

En stor del av tiden gick till genomgång av ett förslag till tävlingsprogram för den kommande säsongen. Inomhus börjar tävlandet den 19 december med PRK i Skellefteå. PRK 2 i Skellefteå blir det den 16 januari och PRK 3 den 27 februari. IFK Umeå arrangerar DM/VDM den 18 januari och Skellefteå har UDM den 16 februari.. Friidrottsgymnasiet kör Umeås Vinterspel den 26 januari och kvällstävlingar den 22 januari och den 5, 12 och 26 februari. Det blir Noliacup i Umeå den 1 och 8 februari.

Utomhussäsongen

Utomhussäsongen, som vi lär få anledning att återkomma till, börjar som vanligt i april med Broarna runt i Skellefteå och Umeå och FIK-joggen i Fredrika och med Vännäs halvmaraton den 10 maj. Vännäs halvmaraton föreslås bli första tävling i GP vars program kommer att ses över av en arbetsgrupp på sju personer. GP-programmet har fått kritik för att vara alldeles för omfattande med 23-25 tävlingar. Ungdomscupen omfattar tio tävlingar med början den 15 maj i Skellefteå och final i "Umeå Öppna" den 20 september.

Många tävlingar 2003

Programmet är pressat och de arrangörer, som inte har kommit in med sina ansökningar i tid, får finna sig i att deras arrangemang måste läggas in på dagar som finns lediga. Cirka 20 deltagare hade kommit till konferensen i IFK Umeås klubblokal på Hyggesvägen.

Vi fick under konferensen veta att GP-segrarinnan 2001 Anna Rahm lämnar Skellefteå IF och går till Rånäs och att GP-segraren 2002 Peter Ljungholm, Skellefteå AIK, blir årets Lars Rydell-stipendiat.

Första sidan.