Västerbottens Friidrottsförbund höll årsmöte lördag 23 februari


Västerbottens Friidrottsförbund höll årsmöte lördag 23 februari

av Magnus Johansson/Västerbottens Folkblad

Lördagen den 23 februari avhöll Västerbottens friidrottsförbund sitt 45:e årsmöte i IFK Umeås klubblokaler på Hyggesvägen.

Ivar Söderlind, som blev omvald som ordförande, gick igenom året som gått och konstaterade att länsfriidrotten går en ljus framtid till mötes.
- Vi har en bra bredd på ungdomssidan, men när det gäller toppen och eliten så ser det tunnare ut, menar Ivar Söderlind.

Sju föreningar med 14 röster var närvarande vid årsmötet som inleddes med en traditionell prisutdelning där utmärkelser delades  ut till aktiva för sina insatser under det gångna året.

Curt Thylins vandringspris för bästa klubb i Västerbotten gick till Skellefteå AIK.
- Skellefteå AIK har både bredd och topp i sin verksamhet och är helt klart den ledande klubben i Västerbotten före IFK Umeå som är god tvåa, berättar Ivar Söderlind.

Stort löfte
Lars Rydell-priset till främste utövare gick till medeldistanslöparen Joel Bodén, Skellefteå AIK.
- Joel Bodén är en stort löfte som vi tror väldigt mycket på, synd bara att han nu är skadad.

Ungdomspriset gick till Skellefteås AIK:s lovande spjutkastare Tobias Wallström.
- Vännäs friidrotts spjutkastare Mattias Eriksson är egentligen den ende friidrottare vi har på landslagsnivå. Tobias Wallström har goda förutsättningar att nå långt.

Det delades också ut pris till totalvinnarna i GP-löpningen, Skellefteå IF:s Anna Rahm och IFK Umeås Ludvig Edman.
- Tyvärr kunde inte Ludvig närvara eftersom han befinner sig i USA. Anna Rahm har en enastående debutsäsong bakom sig och har kapacitet att bli hur bra som helst, säger Söderlind.

Västerbottensfriidrotten kan visa upp en stor bredd på ungdomssidan. Närmare 250 ungdomar deltog i VF:s ungdomscup, en siffra som Ivar Söderlind är mycket nöjd med.
- Det är bra många år sedan vi hade så många deltagare i ungdomscupen.

Västerbottens friidrottsförbund lever precis som många andra specialförbund i en ekonomiskt kärv verklighet. Efter friidrotts-VM 1995 beslöt Svenska friidrottsförbundet att ta bort bidragen till distriktsförbund.

Leva sparsamt
- Det gäller att leva sparsamt. Det kostar väldigt stora pengar att arrangera stora tävlingar som exempelvis Contortaspelen som vi hade tidigare eller stora SM. Men givetvis har vi en förhoppning om att kunna anordna någon SM-tävling inom några år, förklarar Ivar Söderlind.

I Västerbottens friidrottsförbunds verksamhetsplan ges ett stort utrymme för förenings- och kompetensutveckling där det planeras för ungdomsledarkurser, funktionärsutbildningar och så vidare.
- För att kunna ta hand om alla ungdomar som börjat med friidrott så är det viktigt att vi tar tag i den biten, anser Ivar Söderlind som blev omvald som ordförande. Omvald blev också viceordförande Sven Hanell och kassören Leif Stening, tidigare Johansson. Ny i styrelsen som övrig ledamot är Erland Jonsson, som är verksam inom ungdomskommittén.


Första sidan.