Snart är längtan över – nya friidrottsarenan på gång - saxat ur Västerbottens Folkblad den 19 maj


Snart är längtan över – nya friidrottsarenan på gång
-
saxat ur Västerbottens Folkblad den 19 maj

Knappt tre och en halv månad kvar. Sen är friidrottsfamiljen i Umeå samlad igen.
– Det kommer att bli hur mäktigt som helst, säger Urban Aruhn, tränare i Ume Fi.

Friidrottstalangerna blomstrar i Umeå. Samtidigt har förutsättningarna för friidrott varit minst sagt dåliga på senare tid och i synnerhet de två senaste åren då Umeå–friidrottarna varit utan arena och tvingats flacka både till Skellefteå och Ö–vik för att träna.
– Det är tur att vi är ett tålmodigt släkte, men nu brinner vi verkligen för att Campus Arena Friidrott ska bli klar, säger Urban Aruhn.

Många fördelar
Friidrottstränaren i Ume Fi lyser i kapp med den sköna majsolen där vi står och tittar ut över den blivande arenan på Campus. Huvudläktaren är redan på plats och Aruhn blir smått lyrisk när han beskriver viktiga faciliteter som att stavhoppet kan avgöras från två håll, liksom längd och tresteg.
– För dem som springer 100 meter går det att anpassa efter vinden genom att vända start– och målplats, berättar han entusiastiskt och fortsätter:
– Arenan går att anpassa med mobila läktare vid stora tävlingar så ingenting har då lämnats åt slumpen.
Urban Aruhn ser fördelarna med den nya friidrottsarenan som rena stapelvaror.
- Den absolut viktigaste fördelen är förstås att friidrottsfamiljen i Umeå får samlas kring en ny och gemensam arena. Men, det finns många fler:
– Inomhushallen på Dragonfältet, tillsammans med den nya utomhusarenan innebär att vi har faciliteter för friidrott som är bäst i Sverige, säger Urban Aruhn utan att rodna.

Ume Fi-tränaren betonar också arenans närhet till både Idrottsmedicin och Friidrottens prestationscentrum, samt att det ska bli en öppen arena där även helt vanliga stadsdelsbor i Umeå ska kunna nyttja anläggningen.

Stora tävlingar
– I förlängningen ser vi ringar på vattnet i form av att ännu fler talanger kommer att stiga fram i rampljuset. Dessutom ökar chansen att vi får stora tävlingar till Umeå som till exempel en gala, en Grand Prix-tävling, ett SM och varför inte en stor internationell ungdomstävling.
– Det borde också gå att få en landslagsuppföljning till Umeå med allt vad det innebär i form av friidrottscelebriteter på plats.
Det är bara konstatera faktum. En helt ny värld är på väg att öppnas i Umeå – en friidrottsvärld som blir verklighet 1 september.

FAKTA
Arenanamn: Campus Arena Friidrott.
Byggstart: augusti 2009.
Tas i bruk: 1 september 2010.
Kostnad: 34 miljoner kronor.
Publikkapacitet: Fast läktare som rymmer 1 000 sittande personer och dessutom finns det möjlighet att tillföra mobila läktare efter behov.
Övriga faciliteter: Sekretariatsbyggnad. Gröna Paviljongen med omklädningsrum, duschar och toaletter. Förråd för  föreningarna. Rullgräsmatta. Åtta löparbanor med Polytan WS som underlag. Tre kulringar. Stavhopps–, längd– och trestegsansatser från två håll.
Designer: Per-Erik Wallin på A-Metodik i Luleå.
Byggherre: Akademiska Hus.
Projektledare: Peder Granström.
Generalentreprenör: Skanska.
Beställare: Umeå kommun.

Av Jerry Lindkvist
jerry.lindkvist@folkbladet.nu
Publicerad 2010-05-19 0:35 under
Sport

Första sidan