Lennarth Johnsson invald i SFIF:s styrelse - avsiktsförklaring


Skellefteå den 26 mars 2007

  

Hej allesammans!

Vill med detta brev först och främst tacka alla som fick mig vald till styrelsen! För mig är det absolut inget självändamål att komma med i styrelsen, utan jag ser det som en utmanande del att kunna påverka svensk friidrott i positiv riktning, med mina tankar och handlingar. Att stödet sen blev så starkt, inte bara från Norrland, utan hela Sverige kändes mycket bra!

Har därför idag, måndag, beslutat mig för att så snabbt som möjligt avveckla alla engagemang utanför friidrotten. Tillsammans utgör dessa tränings- och ordförandeuppdrag cirka 250 timmar på årsbas. Dessa 250 timmar kommer oavkortat att gå till min del i svensk friidrotts utveckling, såväl på strategisk som operativ nivå, i styrelsens arbete. Utöver dessa 250 timmar kommer uppdraget också att kräva ca 150 timmar i restid (främst nattåget till Sthlm t/r). Totalt i tid räknat innebär detta uppdrag ca 500 timmar hemifrån (resor-väntetider-möten-etc). Detta är dock ett val jag gör av egen fri vilja, för att jag känner mig motiverad till detta.

Om jag ska gör en egen enkel avsiktsförklaring, med mitt uppdrag i SFIF:s styrelse, skulle den kunna komma att se ut som följer;

För det första kommer jag naturligtvis att ha åsikter och påverka i alla de delar jag känner jag har saker att ge, men eftersom en naturlig avgränsning måste till, har jag valt följande mer konkreta ämnen;

1.                                      Föreningsliv istället för föreningsdöd!

Utan fungerande föreningar = inga aktiva= ingen svensk friidrott

-         på strategisk nivå handlar det om att så många som möjligt går framtidsledareutbildningen, med den kunskapsprocess detta innebär.

-         på operativ nivå vill jag kraftigt verka för att en digital handbok i modern föreningsutveckling skapas! Den ska innehålla praktiska verktyg i allt från det ekonomiska arbetet, till hur man organiserar friidrottsskola och tar betalt för den! Kort sagt ALLA områden i föreningen.

Som passus kan nämnas att Robban Broberg har ett konstverk i vår friidrottshall, där det står ” Målet är ingenting, vägen dit är allt!” Något som jag tycker står för en viktig sak, nämligen att mål kan många sätta och tycka till om, men när det gäller att ta sig dit är det ofta svårare att få med sig alla!

     2.                                      Tonårsproblematiken-ta bort återvändsgränden för aktiva

En av svensk friidrotts riktigt stora utmaningar - för aktiva har vi!

-         på strategisk nivå har arbetet redan påbörjats med analyser och den stora undersökning, som SFIF redan gjort med Brittiska förbundet.

-         på kortsiktig operativ nivå handlar det, enligt undertecknad, främst om att ge de ledare som ska bli 13-16 årstränare, verktyg att kunna klara detta! 

3.                                      Möjligheten att kombinera elitfriidrott med studier, arbete och traineeprogram

            -         på strategisk nivå handlar det om att se vilka möjligheter och  behov de aktiva har samt hitta en holistisk strategi för framtiden.

-         på operativ nivå handlar det om att redan nu optimera den aktives förutsättningar att kunna friidrotta efter gymnasiet. Ett exempel är Sanna Kallurs traineeplats på, om jag inte minns fel, Värmebaronen. Ett ypperligt exempel på att kunna ha en deltidssysselsättning som leder till fast arbete och en trygghet. Dessutom möjliggör detta en liten inkomst från t.ex en halvtid. Som en passus kan nämnas att min arbetsgivare betalade motsvarande den halvtid, jag inte kunde arbeta, under min mest aktiva friidrottskarriär! Många friidrottare tjänar nästan inge pengar. Tänker då på alla under den yppersta eliten!

 Ovanstående avsiktsförklaring är naturligtvis min egen övergripande ledstjärna i styrelsearbetet. Nu ska ju allt arbete i styrelsen ske med gemensam övertygelse, men jag ska verkligen göra mitt bästa, för att bland annat ovanstående frågor ska lyftas på ett för svensk friidrott adekvat sätt! Jag kommer också att rätta mig i den kultur som gäller och verka i dess anda i utvecklingen av svensk friidrott.

Med förhoppning om en givande tid i svensk friidrotts högsta ledning.

Och som avslutning vill jag säga att vi tillsammans ska bygga stolthet i allt som har med friidrott att göra!

 

Bästa hälsningar

Lennarth Johnsson, nybliven ledamot av SFIF:s styrelse
Östra Nygatan 91 A
931 35 SKELLEFTEÅ
0910-385 13, 070-218 20 12
lennarth.johnsson@aikfriidrott.com

 

Första sidan