Insändare från Douglas Eriksson om kastredskap för kvinnor


Insändare från Douglas Eriksson, IFK Umeå

Angående vikter på de redskap som används vid veterantävlingar för kvinnor.

Jag har under flera år tillsammans med min fru varit aktiv i friidrott för veteraner. Det som slagit mig är att damerna använder samma redskap från K 50 och uppåt när det gäller kula. Diskusen har samma tyngd under damernas hela tävlingsperiod d.v.s. 1 kg. Det finns ju kulor med vikt 2 kg och diskusar med vikt 0,6 kg.

Vid VSM i Söderhamn noterade jag att de äldsta damerna inte orkade hålla diskusen vertikalt utan höll den lodrätt. Detta kan innebära att damer avstår från tävlande eftersom redskapen är för tunga. Kastningen kan också bli mer stimulerande med lättare redskap eftersom man då kan få bättre flyt och teknik när man orkar med redskapet. Herrarna redskapstyngd minskar ju från 7,3 kg till 4 kg i kula och från 2 till 1 kg i diskus.

Mitt önskemål är att vi veteraner aktualiserar frågan om ändrade bestämmelser för redskapens vikt för damer. Ett förslag kan vara att man från K 70 börjar få använda de lättare redskapen alltså 2 kg i kula och 0,6 kg  för diskus.

Jag skulle uppskatta att få höra synpunkter från Veterankommittén och från svenska friidrottsveteraner om hur man ser på mitt förslag.             

Umeå den 7 oktober 2006

Med vänlig hälsning
Douglas Eriksson
Mångårig kasttränare i Västerbotten

 

Svar direkt från Ivar Söderlind, Ordförande i Veterankommittén

Det har hittills i Sverige och i världen inte varit något tryck på att vi skall ändra dessa regler. Det är ju världsveteranförbundet WMA som fastställer nya regler vid Generalförsamlingen vartannat år i samband med Veteran-VM. Där har varje land delegater med rösträtt. Om majoriteten anser så blir det en förändring. Vi bestämmer alltså inte ensidigt på svensk nivå vilka regler som skall gälla.

Om Sveriges veteraner anser så föreslår vi och pläderar för en förändring vid Generalförsamlingen i september 2007. Vi får alla hjälpas åt att kolla vad svenska veteraner anser.

Kasthälsningar
Ivar              

 

Första sidan