Insändare - Det är inte riskfritt att hålla på med friidrott


Det är inte riskfritt att hålla på med friidrott

Insändare från Kurt Engman, Riviera FI

Det är i n t e riskfritt att hålla på med friidrott. I takt med att vi människor mer och mer slutar att bry oss om omgivningen så ökar olyckorna. Se bara:
*   Vid kasttävlingar i Halle, Tyskland, den 21 maj träffades en funktionär av en damslägga och skadades mycket illa. Vi har ännu ingen rapport om följderna.
*  Vid tävlingar i Ostrava den 12 juni bröt bulgariskan Lalova ena benet under uppvärmningen. Hon väjde för en annan aktiv som korsade löparbanan. Liknande incidenter har vi sett tidigare, senast i samband med GP i Göteborg.
*  Vi kan fylla på listan med ännu fler incidenter. För tre år sedan dödades en 18-årig tjej i Tjeckien vid en släggtävling. Liknande rapporter har kommit från Norge. I Skellefteå fick en aktiv sitt ena ben avslaget, när släggvajern gick av och kulan stack iväg åt helt fel håll osv.
Nya riktlinjer
Det är dags att nya riktlinjer plockas fram för att säkra aktiva och funktionärers (och publikens) väl och ve. Inte minst när det gäller tävlingar i de långa kasten.
-  Måste funktionärerna nödvändigtvis stå direkt under stolparna som håller upp näten?
-  Måste pressfotografer vid mindre tävlingar ställa sig just i öppningen till kastsektorn ?
-  Varför spänns inte näten fast ordentligt i marken utan hänger 2-3 dm ovanför ?
-  Varför sker kast på kastplaner med icke reglementsenliga nät ?
-  Varför placeras kastringar över huvud taget alldeles intill allmän trafikled ?
Slentrian eller bristande insikt?
Handlar det enbart om slentrian? Eller är det bristande insikt? Hur som helst. En skärpning måste komma till stånd på alla fronter innan en allvarlig olycka inträffar. Jag bävar vid varje tävling - och träning - för vad som kan hända. Oavsett om det är en "enkel" distriktstävling eller en landskamp. Rätt ofta genomförs diskustävlingar samtidigt med längdhoppsdito. Trots att kastsektorns ena sida gränsar till såväl oskyddade funktionärer som aktiva.

P S: Andra funderingar:
-   Måste funktionärerna i häck befinna sig inne på banorna i samband med uppvärmningen?
-   Måste knattar befinna sig i träningslokalen när äldre aktiva tränar?
 
Kurt Engman
Kedjegatan 21
941 34 Piteå
0911-105 81
rfi@riviera.nu
 

Första sidan