Prestigefyllt stipendium till Joel Boden, Skellefteå AIK


Prestigefyllt stipendium till AIK:are - Nu har Joel råd med mat…
av Roger Lindström/Norra Västerbotten

Skellefteå AIK:s medeldistansare i löpning, Joel Bodén, 19, har fått det kanske mest prestigefyllda ungdomsstipendiet i svensk friidrott. Joel har nämligen tilldelats Edvin Wide-stipendiet på 5000 kronor.

­ Nu har jag råd med mat, skojar Joel, som just nu tränar i Göteborg. Joel fick sitt pris vid en ceremoni i i samband med Sv Friidrottsförbundets årsmöte i Norrtälje, där för övrigt stora SM avgörs i sommar.

­ Det känns jättekul att bli uppmärksammad, säger Joel.

Tidigare vinnare

Det här stipendiet inrättades 1997, och ursprungligen kommer det från Friidrottens ungdomsfond. Bland tidigare vinnare från fonden finns inte helt obekanta namn som Carolina Klüft och Jenny och Susanna Kallur. Bland de medeldistansare som utsetts hittar vi svenska landslagslöpare som Mustafa Mohamed, Rickard Pell och Henrik Skoog.

­ Jag har en del att leva upp till, men det är bara inspirerande, säger Joel.

Ingen inomhustävling

Någon inomhustävling blir det däremot inte för den talangfulle AIK:aren. I november opererades han för en förslitningsskada.

­ Det finns en sena som går mellan höften och knäet, jag vet inte riktigt vad den heter. Den hade blivit för lång så läkarna gick in och kortade av den.

Hur länge var du konvalescent?

­ Jag fick vila en månad, sedan kunde jag köra i gång med styrketräning och konditionsträning på motionscykeln. Flyttat till Göteborg I början av januari flyttade så Joel till Göteborg, där han under ledning av erfarne tränaren Ulf Friberg ska utvecklas vidare.

Har han förändrat mycket i din träning?

­ Hittills har det inte blivit någonting. Det fungerar lika bra som det gjorde med Torbjörn Carlsson hemma i Skellefteå. Och mest handlar det nog om att bromsa mig så jag inte tränar för mycket…

Vad har du för träningskompisar?

­ De flesta har varit i Sydafrika på träningsläger men kommer hem i slutet av den här veckan. Det är några killar från Hälle, bland andra Mustafa Muhamed och så några aktiva från Göteborg. Det ska bli inspirerande.

Hur mycket tränar du nu?

­ Just nu ligger jag på 75­80 procent av mitt maximum. I mars hoppas jag kunna köra för fullt igen.

Satsar på utomhussäsongen

Joel satsar hårdare än någonsin på utomhussäsongen. 17­20 juli avgörs EM för 22-åringar i Bydgoszcz, Polen.

­ Kvaltiden på 1×500 m är 3.44,50, och det ligger inom möjligheternas gräns om jag får vara hel och frisk.

Är det 1500 meter som blir din huvuddistans?

­ Just nu känns det så, men jag kommer att fortsätta springa 800 meter också. Kommer du att flytta hem till Skellefteå i sommar? ­ Tanken är att jag ska göra det. Dessutom hoppas jag kunna springa Broarna Runt åtminstone en gång i vår. Mitt personliga rekord är 15,09, det borde jag kunna pressa. Däremot blir det svårt att slå Peter Ljungholms rekord på 14.43.

Har du förresten haft några anbud från andra föreningar?

­ Det är den del klubbar med bra ekonomi som kommit med förslag. Men så länge det fungerar med Skellefteå AIK ska jag tävla för dem, lovar Joel.

-----

Löparstipendiat. Joel Bodén från Skellefteå AIK och Lövånger har tilldelats Edvin Wide-stipendiet på 5000 kronor.


27 JAN, 2003 Som traditionen bjudit sedan 1997 tillkännagavs och utdelades årets stipendier ur Ungdomsfonden i samband med förbundsmötet. Fem av årets nio stipendiater fanns som synes på plats i Norrtälje för att motta checkarna och för att applåderas av den svenska friidrottsrörelsens valda ombud.

Från vänster ledarstipendiaterna Maj-Lis Wikström (Ängebo), Peter Holgersson (Söderköping), Magnus Lohse (Mölndal) och Edvin Wide-stipendierna Charlotte Schönbeck (Lidingö) och Joel Bodén (Skellefteå)
(Foto: Niclas Blyh)
Mottagarna av de speciella Edvin Wide-stipendierna Charlotte Schönbeck (Lidingö) och Joel Bodén (Skellefteå)
(Foto: Niclas Blyh)

Första sidan.