Inget konstgräs på Gammliavallen!

 


 Till de politiska partierna i Umeå och samtliga politiker i Fritidsnämnden

 Innan valet i höstas gick vi ut med öppna brev till samtliga politiska partier i Umeå om hur man i framtiden vill tillgodose det anläggningsbehov som friidrotten i Umeå har. Vi fick då tydliga svar från flera partier att Gammliavallen även i fortsättningen skall vara en komplett friidrottsanläggning.

Beslut om konstgräsmatta i Umeå

Den 10 mars beslutades i Fritidsnämnden att säga ja till att anlägga en konstgräsmatta av tredje generationen i Umeå (om man får klartecken från fullmäktige för omdisponeringar i investeringsplanen). Fritidsförvaltningens förslag är att konstgräsmattan skall anläggas på Sandåkerns IP och att befintligt konstgräs på Sandåkern flyttas till lämplig grusplan inom kommunen. Vi friidrottare stöder helt och fullt detta förslag.

Nej till konstgräs på Gammlia!     

Till vår stora förvåning har det under de senaste veckorna i media framkommit att det "med största sannolikhet blir Gammlia som får konstgräset". Om detta skulle bli Fritidsnämndens beslut begränsar det i allra högsta grad möjligheterna att bedriva friidrott i Umeå. De långa kastgrenarna kan inte avgöras på konstgräs. Uppfattningen i denna fråga är glasklar på alla nivåer inom friidrotten. En komplett friidrottsanläggning i Umeå (Gammliavallen), med intilliggande grusplan för i första hand slägga, är en förutsättning för att bedriva vettig träning för både elitfriidrottare och ungdomar. Det är också en förutsättning för att arrangera "vanliga" friidrottstävlingar i Umeå. Det är tydligt att en del av tidigare framförda argument måste upprepas.

"Stympad" arena omöjliggör tävlingar med fullt grenprogram

En "stympad" arena omöjliggör tävlingar med fullt grenprogram i hela södra länsdelen. Detta gäller alla typer av tävlingar: stora ungdomstävlingar, Ungdoms-DM, Junior-DM, Senior-DM, Norrlandsmästerskap, Barentskamper, Ungdoms-SM, Junior-SM, Stora SM, landskamper för ungdomar och seniorer etc. "Bussning" till annan plats av kastarna upplever vi som orimligt, t ex att vid ungdomstävlingar och ungdomsträning ordna transporter mellan Gammliavallen och annan plats (Vildmannavallen?) för de olika åldersgrupper som vid olika tidpunkter tävlar och tränar i både kast och övriga grenar. Sanktion för större tävlingar (enligt ovan) på Gammliavallen med konstgräsyta kommer överhuvudtaget inte att ges. Det finns för övrigt planer på att inom de närmaste åren söka USM/JSM i friidrott till Umeå.

Lägg konstgräset på Sandåkern!

Friidrottsstaden Umeå med omfattande ungdomsverksamhet i föreningarna och framstående friidrottare vid Friidrottsuniversitetet och Riksfriidrottsgymnasiet (16 SM-medaljer 2002) har idag bra anläggningar för friidrott genom nya Noliahallen och Gammliavallen. Ett beslut om konstgräs på Gammliavallen kommer att bli förödande för tävlings- och träningsverksamheten i Umeå.

Det enda rimliga är att lägga konstgräset på Sandåkerns IP!!! 

 

Umeå och Stockholm den 25 mars 2003

Ivar Söderlind
Ordförande i IFK Umeå Friidrott och Västerbottens Friidrottsförbund

Ingemar Nyman
Generalsekreterare i Svenska Friidrottsförbundet

Henrik Ragnvaldsson
Enhetschef för Riksfriidrottsgymnasiet och Friidrottsuniversitetet i Umeå


 

Första sidan.