Intressant om höjdhoppets historia |
|
Intressant om höjdhoppets historia
av Roger Lindström, Norra Västerbotten
Höjdhopp har alltid varit en stor gren i både Sverige och Skellefteå. Nu har Lennart Zackrisson skrivit en bok om höjdhopp, ”Ribban dallrar”. Intressant även för dem som inte är fanatiker.
Duktiga höjdhoppare i Skellefteå
Om vi börjar med Skellefteå så har schtaan haft många duktiga höjdhoppare genom åren. AIK:arna Kenneth Lundmark, Martin Holmström, Greger Lindström och Lennart Lindström har alla placerat sig bland de sex bästa i höjdhopp på SM. Burälvens Per-Olof Enquist kom fyra 1958. P-O har ju sedan gjort sig ett stort namn som författare. Kenneths dubbla SM-guld i AIK-tröjan, 1968 och 1970 är givetvis det största.Kenneth finns givetvis med i boken och där känner jag en viss irritation över vad författaren skriver: ”Ett norrsken från den fina höjdhopparstaden Skellefteå som fick sitt genombrott 1967. Kenneth led tidigare av en form av storebrorskomplex och hade svårt att göra sig gällande på galorna i södra Sverige. Det gick bäst på småtävlingarna hemma i Norrland och därför var det överraskande att han i landskampen mot Tjeckoslovakien klämde till med hela 2.10.”
Sanningen: Kenneth Lundmark slog först personligt rekord i Uppsala med 2,03. Han åkte sedan på turné med Skellefteå AIK och höjde i ett huj sitt personliga rekord till 2,11 i Ahlen som låg mitt i det västtyska Ruhr-området. Småtävlingar hemma i Norrland? Jag saknar också ett berömmande ord för tränaren Lars Rydell som var mannen bakom AIK:s framgångar i hoppgrenarna.
Mycket kuriosa
Fast annars är det här en väldigt lättläst och intressant bok. Zackrisson har letat igen mycket kuriosa och för oss som inte var med på Benke Nilssons tid förstår hur stor han var i världen och vilken nydanare han var för höjdhoppet med sin dykstil som ersätte saxhoppet. Stickan Pettersson, Rickard Dahl, Kajsa Bergqvist och naturligtvis Patrik Sjöberg är andra vars färgsprakande karriärer vi får ta del av.
Jag gillar också att författaren plockar med även andra händelser i friidrottsvärlden. Som till exempel den syn på kvinnan som levde kvar länge i idrottsvärlden. Så här skrev en tidning 1947: ”X X har rekordet i kvinnlig fulhet. Hon ser ut som en karl med skarpa drag. Desto sötare är hennes personliga tränare och massös, som hon släpar med sig överallt.”
Eller när EM i Bern avgjordes. När maratonledaren, ryssen Filin, kom in på Stadion visades han åt fel håll och sprang en hel långsida innan han visades rätt. Under tiden hann finnen Karvonen in på stadion och fick en guldmedalj till skänks.
- Författare: Lennart Zackrisson
- Titel: Ribban dallrar
- Förlag: Z-förlaget.
- Antal sidor: 461