Barentskampen 2013 referatFoto: Wiveca Ögren

Barentskampen i Skellefteå 2013-07-24
- saxat ur VästerbottensKuriren

Den 12-14 juli hölls den årliga friidrottstävlingen Barentskampen i Skellefteå. Friidrottare från Nordnorge, Nordsverige och Nordfinland tävlade på Norrvalla.

Söndagens 10000-meterslopp blev tufft och vinnaren Tesfayohannes Mesfin, Norge var bara sekunder ifrån ett banrekord med sin tid 30:22. Kristoffer Österlund slutade på en tredjeplats med tiden 32:57.
– Det har varit en tuff kamp i år med många duktiga deltagare, sa Österlund efter loppet. De här två till exempel är ju näst intill världslöpare, tillade han och syftade på de båda norska löparna Mesfin och Tsefagabr Ayahuney som blev 1:a och 2:a.

Österlund gick i mål på en tredjeplats även på lördagens 5000 meter, men slutade sist på 1500 meter som han sprang mindre än två timmar före sitt 10000-meterslopp.
– Jag var lite stel i vaderna innan milen eftersom att jag och Jonathan (Jonathan A Ceder, IFK Umeå) på 1500 meter hade som strategi att gå ut med ett högt tempo. Jag slutade tyvärr sist in det loppet, men han lyckades komma trea och på så vis tog vi ju poäng där. Det blev min kanske sämsta tid någonsin, men hade jag sprungit för en bättre tid hade vi nog slutat sist och näst sist i stället, förklarade Österlund, som var nöjd med att ha bidragit för laget.
– Gemenskapen är varför jag deltar och trots min ålder och erfarenhet så lär jag mig fortfarande av såna här tävlingar.

Från IFK Umeå fanns också Linn Sömskar med bland de tävlande.  Sömskar är främst känd som skidlöperska som tävlar för IFK Umeå på världscupnivå.  Nu sprang hon för första gången 5000 meter på bana och gick i mål på andra plats efter Elisabeth Clausén, Luleå FIF.  Sömskar sprang på tiden 18:13, tio sekunder efter Clausén .
– Jag siktade på att springa under 18 minuter men vi jobbade som ett lag så vi höll ihop i täten, sa Sömskar.
Hur kommer det sig att du som är skidlöperska är med och tävlar här?
– Jag tränar ju mycket löpning och ibland blir jag erbjuden att vara med och tävla. Det är kul att kunna representera Sverige även på sommaren, sa Sömskar och log.

Trots en del fina insatser – exempelvis 17-åriga Fanny Panboom, Skellefteå AIK, som vann både 100 och 200 meter samt slutade trea i längdhopp - räckte det inte till för Sverige. När den totala poängen räknats ihop var det Finland som samlat ihop flest poäng. På damsidan slutade Sverige tvåa och på herrsidan trea.

Skribent: Leo Normark