Veteranfriidrott 2000


VETERANFRIIDROTT 2000

Det övergripande målet för västerbottnisk veteranfriidrott är att att skapa förutsättningar för en utökad veteranverksamhet under devisen: "Det viktigaste är inte att vinna utan att delta".  Social gemenskap, vänskap och livskvalitet skall vara ledorden.

Veteranfriidrotten i Västerbotten har som vanligt många utövare på manliga sidan framför allt när det gäller långlopp (landsväg och terräng). Intresset för arenafriidrott ökar på längre löpsträckor (ca 30 utövare på 800-10 000m) och även i kast (ca 10 utövare) men är något sämre i sprint och hopp (5-6 utövare). Bland kvinnliga veteraner är intresset för arenafriidrott fortfarande dåligt. Några kvinnliga veteraner har prövat på att springa långt på bana och något fler deltar i VDM i långlöpning utanför arena. I de stora tjejloppen som Lady Lycksele och framför allt Vårruset i Umeå är antalet deltagare i veteranåldrarna imponerande.

Liksom tidigare år är antalet deltagande veteraner i Västerbottens Grand Prix i långlöpning totalt sett högt på herrsidan men dåligt på damsidan. Vid nationella veteranmästerskap (VSM) har deltagandet från Västerbotten förbättrats framför allt genom IKSU:s veteraner vid Stora VSM på arena (13:e klubb i föreningstävlingen) medan antalet länsbor vid internationella veteranmästerskap (NM, VEM) fortfarande är dåligt.

Veteran-DM
Veteran-DM utomhus för Västerbotten har arrangerats sedan 1978. Sedan 1999 arrangeras även VDM inomhus på 3000m och kula i samband med Stora DM inomhus (5 veteraner deltog på 3000m och kula hade endast 1 deltagare). VDM arena utomhus avgjordes i samband med Personliga Rekordens Kvällar i Skellefteå och Noliacupen i Umeå. Det var under hela säsongen många tävlande i banlöpning. I kast är deltagandet rätt bra när tävlingarna går i Skellefteå (ej i Umeå) medan antalet deltagare i sprint och hopp är blygsamt (se ovan). VDM 10000 m för män och kvinnor avgjordes som vanligt på Norrvalla i Skellefteå i början av september med 15 startande veteraner. VDM på halvmarathon arrangerades i början av maj i Vännäs (61 veteraner), VDM lång terräng (12 km) vid Gammliaterrängen i juni på Gammliaområdet i Umeå (30 veteraner), VDM kort terräng (4 km) i juni i samband med Botniaterrängen i Skellefteå (ca 30 veteraner) samt VDM på marathon i samband med Umemaran i mitten av oktober (51 deltagande veteraner).

Svenska Veteranmästerskap

VSM inomhus
Vid fjärde officiella Veteran-SM i friidrott inomhus i Sätra Hall, Stockholm den 18-19 mars gjordes 620 starter (deltagarrekord) och drygt 250 veteraner deltog. Tävlingarna höll sedvanlig hög nivå med 14 svenska rekord och åtta nordiska rekord. Västerbottens båda deltagare Anders Lindqvist, IKSU och Urban Bengtsson, Jalles TC var framgångsrika. Anders blev svensk mästare på 3000m i sin klass M50 med tiden 10.11.64. Urban Bengtsson mjukade upp med att bli femma på 400m i M55 (68.47) och överraskade sedan genom att bli svensk mästare på 1500m med 4.50.57.

VSM i terräng
VSM i terräng i Borlänge den 29 april var en trevlig och välarrangerad tävling med 7 startande veteraner från Västerbotten. Totalt deltog 154 veteraner (varav 35 kvinnor) jämfört med 151 deltagare (27 kvinnor) 1999 och 158 deltagare 1998. Noterbart är att inga kvinnor i Borlänge startade i K60 och äldre medan 34 män återfanns i M60 och äldre. För andra året i rad blev Peter Ljungholm, Skellefteå AIK tvåa på 8 km i M35.

VSM på marathon
Vid VSM på marathon i Säffle (Säffle Maraton) den 13 augusti fullföljde 87 veteraner i åldern 37-77 år, varav sex kvinnor. Det är i nivå med tidigare års deltagande. Ende deltagande västerbottning Josef Sunna, Umedalens IF  slutade fin tvåa i M60.

VSM på halvmarathon
VSM på halvmarathon avgjordes i Tibro (Tibroloppet) den 2 september med Tibro AIK FI som utmärkt arrangör. Så många som 161 manliga men endast 14 kvinnliga veteraner fullföljde. Även här var Josef Sunna ensam deltagare från Västerbotten och övertygade med att bli svensk veteranmästare i M60.

Stora VSM
Vid Stora VSM i Göteborg den 11-13 augusti hade IKSU:s åtta deltagare (totalt 450 anmälda) stora framgångar med totalt 18 finalplatser (placeringar bland de åtta bästa) och tog totalt hem två VSM-guld, fyra silver och två brons. Bland 142 (!) deltagande föreningar vann arrangörsklubben Högsbo AIK lagtävlingen med IKSU på en 12:e plats. Skellefteå AIK kom på 42:a plats genom tre medaljer (två guld och ett silver) av Birgitta Eklund. Totalt slogs 27 mästerskapsrekord, två svenska rekord och ett nordiskt rekord. Framgångsrikaste deltagaren från Västerbotten var som vanligt under senare år Birgitta Eklund, Skellefteå AIK med VSM-guld i K60 5000m (21.54.7) och 10000m (46.38.75) samt silver på 800 (2.57.80). Åke Larsson, IKSU blev svensk veteranmästare på 200m i M40 och blev tvåa på 100m. Ann-Sofi Sundlöf, IKSU var en stor överraskning med VSM-guld på 10000m i K45 och silver på 5000m. Anders Lindqvist, IKSU tog hem två silver och två brons i den hårda konkurrensen i M50.

Internationella tävlingar
Det saknades västerbottniska deltagare både vid första Nordiska Inomhumästerskapen för veteraner i Friidrottens Hus i Göteborg den 11-12 mars och vid den femte Veterankampen mellan Sverige och de baltiska länderna i Huddinge den 26-27 augusti. 

Vid 12:e Veteran-EM i Jyväskylä den 6 - 16 juli deltog Birgitta och Bengt Eklund från Skellefteå AIK tillsammans med 2900 andra veteraner. Birgitta var som vanligt framgångsrik med tre bronsmedaljer i K60. Tävlingarna höll samma höga klass som tidigare Europamästerskap. Det slogs 122 mästerskapsrekord, 30 Europarekord, 22 världsrekord och sex svenska rekord i en avslappnad atmosfär med en helt fantastisk gemenskap över ålders- och nationsgränser.

Internationella uppdrag
Ivar Söderlind, Umeå ingår sedan flera år i Europaorganisationen EVAA:s Council och är Europarepresentant i WAVA:s rekordkommitté.

Hemsidor
De svenska friidrottsveteranerna har en egen avdelning på Sv Friidrottsförbundets hemsida med Ivar Söderlind, Umeå som informationsansvarig (www.veteranfri.se). Även på VFIF:s hemsida finns en veteranavdelning (www.vfif.se).

Veteranstatistik
Veteranstatistik omfattande resultat för alla veterangrenar och åldersgrupper har som vanligt sammanställts av Sven Gärderud med assistans av Ove Edlund och Ivar Söderlind. Inomhusårsbästa, utomhusårsbästa, åldersrekord och genomtidernastatistik med 100-bästa i varje klass och gren (i kastgrenar 150-bästa!) har kommit ut under 2000 och ges också ut under 2001.

Slutord
Även under 2001 är vi i Veterankommittén övertygade om att veteranfriidrotten i länet följer den nationella och internationella trenden med totalt sett en fortsatt tillväxt både kvantitativt och kvalitativt. En viktig punkt är att öka antalet kvinnliga deltagare vid veterantävlingar. Hör gärna av er till oss om ni har frågor om eller synpunkter på veteranfriidrotten.

VÄSTERBOTTENS FRIIDROTTSFÖRBUND
VETERANKOMMITTEN
Sven Hanell                Margareta Carlbäck    Ingrid Nilsson  
Roland Lindberg            Bert-Allan Persson    Stig Marklund
Kjell-Göran Marklund       Torbjörn Banetun      Ivar Söderlind


 
 

Föregående sida 

Första sidan.