Veteranfriidrott 1999


VETERANFRIIDROTT 1999

Veteranfriidrotten i Västerbotten har många utövare på manliga sidan framför allt när det gäller långlopp (landsväg och terräng). Intresset för arenafriidrott är "hyggligt" på längre löpsträckor (ca 15-25 utövare på 800-10 000m) och även i kast (ca 10 utövare) men något sämre i sprint och hopp (3-4 utövare). Bland kvinnliga veteraner är intresset för arenafriidrott fortfarande dåligt. Några kvinnliga veteraner har prövat på att springa långt på bana och något fler deltar i VDM i långlöpning utanför arena. I de stora tjejloppen som Lady Lycksele och framför allt Vårruset i Umeå är antalet deltagare i veteranåldrarna imponerande.

Deltagande veteraner i Västerbottens Grand Prix i långlöpning är totalt sett högt på herrsidan men sämre på dam- sidan. Vid nationella veteranmästerskap (VSM) har deltagandet från Västerbotten förbättrats framför allt genom IKSU:s veteraner vid Stora VSM på arena (13:e klubb i föreningstävlingen) medan antalet länsbor vid internationella veteranmästerskap (NM, VEM, VVM) fortfarande är mycket dåligt.

Veteran-DM

Veteran-DM utomhus för Västerbotten har arrangerats sedan 1978. Under 1999 var det premiär för VDM inomhus i två grenar i samband med Stora DM i Skellefteå den 6 februari. På 3000m deltog 8 veteraner och kula hade 3 deltagare. VDM arena utomhus avgjordes i samband med Personliga Rekordens Kvällar i Skellefteå och Noliacupen i Umeå. Det var under hela säsongen många tävlande i banlöpning även om vi kan notera en viss nedgång jämfört med tidigare år. I kast är deltagandet rätt bra när tävlingarna går i Skellefteå (ej i Umeå) medan antalet deltagare i sprint och hopp är mycket blygsamt (se ovan). VDM 10000 m för män och kvinnor avgjordes som vanligt på Norrvalla i Skellefteå i början av september med ett 15-tal startande veteraner. VDM på halvmarathon arrangerades i början av maj i Vännäs (ca 55 veteraner), VDM lång terräng (12 km) vid Gammliaterrängen i juni på Gammliaområdet i Umeå (ca 30 veteraner), VDM kort terräng (4 km) i slutet av september i samband med Botniaterrängen i Skellefteå (ca 30 veteraner) samt VDM på marathon i samband med Umemaran i mitten av oktober (ca 60 deltagande veteraner).

Svenska Veteranmästerskap

VSM inomhus

Den 30-31 januari arrangerades officiella VSM inomhus för tredje gången, denna gång utan deltagande från Väster- botten. I trivsamma Munktellarenan i Eskilstuna tävlade 223 veteraner från 93 föreningar. Tävlingarna höll hög klass med 52 mästerskapsrekord, 20 svenska inomhusrekord, 12 nordiska rekord, 7 Europarekord och 5 världsrekord.

VSM i terräng

Vid VSM i terräng i Wärnamo den 24 april blev förstaårsveteranen Peter Ljungholm, Skellefteå AIK tvåa på 8km i M35. Totalt startade 151 veteraner (27 kvinnor) vilket är sex mindre än i fjol.

VSM halvmarathon

Tre Västerbottningar deltog vid VSM på halvmarathon i Gävle den 2 maj. Svenska mästare blev Margareta Carlbäck, Skellefteå AIK i K55 och Josef Sunna, Umedalens IF i M55 med Bernt Johansson, Skellefteå AIK som trea i samma klass. Gävle GIK, Hemlingby LK och IF Skade svarade för ett utmärkt arrangemang till löparnas fulla belåtenhet.

Stora VSM

Stora VSM i Norrtälje den 20-22 augusti blev en folkfest och fin avslutning på 1900-talets svenska veteranmästerskap. I det strålande sommarvädret svarade Rånäs 4H för mycket välarrangerade tävlingar i gemytets tecken. Det blev deltagarrekord med 402 startande (78 kvinnor) som gjorde 1037 starter. Rånäs 4-H blev bästa förening med 285 poäng och på 13:e plats bland 160 (!) föreningar kom IKSU från Umeå. Västerbottens 10 deltagare tog hem 9 guld, 3 silver och 3 brons!! I K60 segrade dubbla världsmästarinnan Birgitta Eklund, Skellefteå AIK i fyra grenar: 400 m, 800m, 1500m och 5000 m. Hon var även storfavorit på 10000m men var tvungen att åka tidigare från idrottsplatsen för att hinna hem till Skellefteå på söndag kväll.

Även Anders Lindqvist, IKSU hade en lyckad VSM-helg med VSM-guld i M50 på 800m, 1500m och 5000m samt brons på 400m. Medaljör från länet blev som vanligt även Manfred Lundström, Spölands IF i M70 med seger både på 5000m och 10 000m i M70. Stig Ådén, Storumans RC i M50 erövrade denna gång silver på 100 och 200m samt brons i stav. IKSU:s Stefan Johansson i M35 överraskade med silver på 5000m och brons på 10 000m. En lika stor överraskning var klubbkamraten Stefan Nilssons fjärde plats på 3000m hinder i M35 (10.54.61).

VSM på marathon

Vid VSM på marathon i Landskrona den 29 augusti var Josef Sunna, Umedalens IF ende deltagaren från Västerbot- ten och segrade "som vanligt" i M55 med tiden 2.54.32. Frånsett en miss med vägvisningen för några löpare var det ett bra och uppskattat arrangemang av en van marathonarrangör. Totalt fullföljde 70 manliga men tyvärr endast 6 kvinnliga veteraner.

Internationella tävlingar

VEM inomhus i Malmö

För två år sedan, i mars 1997, avgjordes veteranernas inomhus-EM för första gången i Birmingham, Storbritannien med 1310 (!) deltagare, sannolikt världens deltagarmässigt största inomhustävling någonsin. VEM inomhus arran- gerades för andra gången i Atleticum Malmö den 4-7 mars 1999 med Malmö AI som utmärkt arrangör. I startlis- torna återfanns inte lika många veteraner som två år tidigare men 853 startande (201 kvinnor) representerande 28 länder är ändå en bra siffra. Under de fyra dagarna var det fullt ös från morgon till kväll i gemytlig stämning och med hög resultatnivå. Det noterades inte mindre än 17 världsrekord och 37 Europarekord! Sverige tillhörde som vanligt vid internationella mästerskap de bästa nationerna och slutade denna gång på tredje plats i medaljligan med 36 guld, 28 silver, 20 brons och totalt 151 finalplatser (placeringar bland de åtta bästa). Ende deltagaren från Västerbotten var Birgitta Eklund, Skellefteå AIK som vann 800m i K60 med nya Europarekordet 2.52.79. Birgitta blev även Europamästare på 1500m (5.54.62) och 3000m (12.30.69). Segertiden på 3000m är endast sex tiondelar från hennes eget världsrekord och tiden på 1500m tre sekunder över världsrekordet. Birgitta var mycket överlägsen i sina segerlopp. På 3000m var hon t ex nära minuten före tvåan Elisabet Kühnert, Österrike. Nästa VEM inomhus år 2001 kommer att arrangeras i Bordeaux, Frankrike i mars månad.

VVM i Gateshead, Storbritannien

Veteran-VM i friidrott arrangerades för 13:e gången den 29 juli - 8 augusti i Gateshead intill Newcastle i nordöstra England. Tävlingarna hade samlat inte mindre än 5949 veteraner från 74 länder i åldern 35 - 97 år. Trots värmeböl- jan under första tävlingsveckan slogs det under de nio tävlingsdagarna 54 världsrekord och 42 Europarekord. Sverige hade 100 anmälda och tillhörde som vanligt de 6-7 bästa nationerna i medaljligan med 23 guld, 13 silver och 11 brons! Som alltid vid internationella veteranmästerskap genomsyrades tävlingarna av en vänskaplig, avslappnad stäm- ning och social gemenskap över nationsgränserna. Dagstidningarna följde tävlingarna med stort pådrag och TV (BBC) gav löpande rapporter varje dag. Birgitta Eklund, Skellefteå AIK var och en av tävlingarnas mest framgångs- rika deltagare med två guld, två silver och två brons i sin klass K60 på sträckor från 1500m och längre (se resul- tatdelen). På avslutningsdagens marathon, med start och mål utanför Gateshead Stadium, tillhörde Birgitta en av favoriterna och infriade också förväntningarna. I det minst sagt blåsiga vädret och på en mycket backig bana vann hon på 3.40.26, nära sex minuter före tvåan i klassen. Ytterligare två västerbottningar tävlade i Gateshead. Anders Lindqvist från Hörnefors och tävlande för IKSU deltog på 800m i M50. Trots årsbästa 2.11.67 i semifinalen blev han utslagen och slutade på 14:e plats bland de 75 startande. I kula M65 fanns Bengt Eklund, Skellefteå AIK med bland de 43 anmälda och blev i VVM-debuten 25:a med 8.42. Många av de svenska veteranerna (även Västerbottningar?) ser nu fram mot kommande Veteran-VM i Brisbane, Australien juli 2001 och i Kuala Lumpur, Malaysia 2003. Under 2000 siktar man på VEM i Jyväskylä, Finland den 6-16 juni där drygt 4000 veteraner förväntas delta.

Internationella uppdrag

Ivar Söderlind, Umeå ingår sedan flera år i EVAA:s Council och är Europarepresentant i WAVA:s rekordkommitté. Torsten Carlius, Helsingborg är sedan 1997 president i WAVA och är också medlem i IAAF:s Veterankommitté.

Hemsidor

De svenska friidrottsveteranerna har fått sin egen avdelning på Sv Friidrottsförbundets hemsida med Ivar Söderlind, Umeå som informationsansvarig (www.veteranfri.se). Även på VFIF:s hemsida håller en veteranavdelning att byggas upp (www.vfif.se).

Slutord

Det övergripande målet för svensk och västerbottnisk veteranfriidrott är att skapa förutsättningar för en utökad veteranverksamhet under devisen: "Det viktigaste är inte att vinna utan att delta". Social gemenskap, vänskap och livskvalitet skall vara ledorden.

Under 1999/2000 är vi i Veterankommittén övertygade om att veteranfriidrotten i Västerbotten kommer att följa den nationella och internationella trenden med en fortsatt tillväxt både kvantitativt och kvalitativt. En viktig punkt är att öka antalet  kvinnliga deltagare vid veterantävlingar. I linje med detta uppmanar Veterankommittén fler klubbar i länet att starta träningsgrupper för veteraner och uppmuntra sina medlemmar att även delta i veterantävlingar på arena (också sprint och hopp). Hör gärna av er till oss om ni har frågor om eller synpunkter på veteranfriidrotten, t ex tävlingar, träning, information och massmediabevakning.

VÄSTERBOTTENS FRIIDROTTSFÖRBUND
VETERANKOMMITTEN

Sven Hanell                Margareta Carlbäck    Ingrid Nilsson  

Lotta Svärd                Roland Lindberg       Bert-Allan Persson 

Kjell-Göran Marklund       Torbjörn Banetun      Stig Marklund

Ivar Söderlind

Föregående sida 

Första sidan.