Genomförd utbildning 2002


Västerbottens friidrottsförbund

 

Utbildningsverksamhet 2002

 

Under verksamhetsåret 2002 har olika typer av utbildningar genomförts i Västerbotten. Förutom nedanstående aktiviteter har studiecirklar genomförts i föreningar, samt specialriktade utbildningar inom ramen för FC Norr.

 

 

·        Domare och funktionärsutbildningar

 

På Gammliavallen i Umeå arrangerades en funktionärsutbildning veckoslutet 1-2 juni. Inriktningen var dels att ge en mål- och eltidtagningskurs, dels att ge en utbildning för tävlingssekreterare på PC. Kursledare var Per Andersson, Skellefteå och Jan-Erik Johansson, Örnsköldsvik. Kursdeltagarna fick en grundläggande genomgång av eltidtagningssystemet Finnishlynx, samtidigt fick deltagarna praktisera sina kunskaper på ungdomstävlingarna under de två dagarna. För tävlingssekreterarna innebar utbildningen att använda tävlingsprotokoll som var helt datoriserade. Erfarenheterna av detta system är att det är mycket tids- och arbetsbesparande, men kräver god ordning vid inmatningen av tävlande. Kursen samlade tio deltagare.

 

·        Tränarutbildning

 

En ledarutbildning i friidrott med målgruppen ungdom 10-14 år har genomförts i Noliahallen, Umeå. Vid tre tillfällen med start lördagen 30 november har ungdomstränare i föreningarna Umedalens IF och IFK Umeå samlats för vidareutbildning. Kursledare har varit Helena Karlsson, Umeå. Kursmaterialet har baserats på SFIF´s nya träningshandledning för ungdom.

Detta utbildningsmaterial har fått mycket goda vitsord. Tanken är att senare sprida detta material ut i klubbarna främst via studiecirklar. Ledarutbildningen samlade sex deltagare.

 

·        Övrigt

 

I oktober arrangerade SFIF en utbildarutbildning I Stockholm inriktat på det nya barn- och ungdomsledarmaterialet. Denna träff var också kopplad till RF´s projekt Unga Ledare. Detta projekt syftar till att rekrytera idrottsledare i åldersgrupperna under 26 år. Från Västerbotten deltog Anna Jonsson, Vännäs och Sara Ögren, Skellefteå. Deltagarna från denna utbildning ska i sin tur försöka starta upp lokala ledarprojekt inriktade på att locka ungdomar till ledaruppdrag i sina föreningar.

 

Vid Norrlandskonferensen i Sundsvall, samt vid Västerbottens Friidrottsförbunds planeringskonferens presenterade Anna Jonsson projektet Unga Ledare.

 

Leif Stening har representerat VFIF vid Västerbottens Idrottsförbunds utbildningsledarkonferens i Umeå i november.

 

Utbildningskommittén


 

 

 

·        Ungdomsläger 2002

 

 

Veckslutet 19-20 januari arrangerades ett ungdomsläger i friidrott för 13-16 åringar. Platsen var Noliahallen, Umeå, samt idrottshallen Musköten på Umedalen. Lägeransvariga var Arne Wiberg, IFK Umeå och Henning Eriksson, Umedalens IF. Förutom en träningsintensiv helg stod även en rad sociala aktiviteter på programmet. Lägret samlade 23 deltagare från 3 föreningar.

 

 

Inom ramen för ungdomsuppföljningen i Västerbotten arrangerades ett läger för 13-14 åringar i Kombihallen, Skellefteå 16-17 november. Deltagarna var indelade i fyra grengrupper; kast, hopp, sprint/häck samt medel/långdistans. Som uppskattad kvällsaktivitet stod ”Fångarna på Kombi” på programmet. Lägret samlade 28 ungdomar från 6 föreningar i länet. Ledare var äldre aktiva friidrottare i länet.

 

Förutom ovanstående har även lägerverksamhet riktad till äldre ungdomar genomförts inom ramen för FC Norr.


 
 

Första sidan.