Vårruset i Umeå den 28 maj med rekorddeltagande


Många tjejer var det - 6350 deltog i rekordstort Vårruset
av Lars Lindgren/Västerbottens-Kuriren

- Och jag som tyckte, att vi var många tjejer i Campuskampen. Anna Rahm, först av alla i mål i gårdagskvällens Vårrus i Umeå, verkade smått chockad av vad hon hade upplevt. I Campuskampen var alla glatt överraskade över det stora startfältet i damtävlingen, 18 deltagare. I går i Vårruset var antalet cirka 6 350.

Härlig tävling
- Vilken härlig tävling! Folk överallt efter banan. Nere på Strandpromenaden, på stan och i backen vid Östra gymnasiet, sade Anna och njöt av sin löpning, av det vackra vädret och av folkmassorna, där hon låg på massagebänken efter loppet.
- Jag blev nästan överraskad av Kristina Hugossons satsning. Hon gick ut rätt hårt och vi hade sällskap i cirka två kilometer, berättade Anna.

Ingen resultatlista
Första kilometern sprang täten på 3.25, den andra på 3.17. Banan var fem kilometer. I mål hade Anna 17.55. Hugosson blev tvåa på 18.45 och Helena Hansson trea på 19.28. Nu är ju inte "Ruset" någon tävling. Ingen resultatlista görs, men deltagarna kan på en digital klocka vid målet se hur länge de har varit ute. Man förvånas verkligen över detta arrangemangs popularitet.

Vädret bidrog
Deltagarantalet stiger år från år och varje år sätts alltså nytt deltagarrekord. Nu var det cirka 1 000 fler än i fjol. Men det vackra vädret bidrog naturligtvis också. Umeå brukar ha deltagare ända från Luleå. Luleå hade i år eget "Rus" men trots detta fick IKSU rekorddeltagande. Otroligt!. Alla som ingick i ett lag eller en grupp på sex deltagare bjöds på picknick efter målgången.

Åttonde gången i Umeå
Vårruset arrangeras i år för 14:e gången. Det första "Ruset" gick 1989 och då i sex städer, Malmö, Örebro, Norrköping, Stockholm, Gävle och Sundsvall. Därefter har städer tillkommit så att det i år arrangeras Vårrus på 16 platser. Umeå (IKSU) kom med 1995 och var nu arrangör för åttonde gången. I fjol var det 14 platser som arrangerade. Nya i år är Luleå och Karlstad. I Luleå (i måndags) deltog cirka 2000 tjejer.

Årets upplaga började i Malmö den 2 maj och avslutas i Visby den 4 juli. I fjol deltog drygt 146 000 damer i Vårruset. Tur när två speciella priser lottades ut hade Mia Ahlgren från Umeå (fotmassage/fotbad) och Britt Eriksson från Obbola (träningsvideo/kläder mm).

Föregående sida 

Första sidan.