17:e Vaasa Marathon, etapp 1 i Kvarken Marathon Cup, 2001-09-08


17:e Vaasa Marathon, Etapp 1 i Kvarken Marathon cup 2001 (etapp 2 Umemaran, Umeå)

Lördagen 8 september
Arrangör: Vaasan Vasama, Finland
Väderlek: +15 mulet, skurar, sydlig vind

Första rundan i Kvarken marathon avgjord.

Den 17:e upplagan av Vaasa Marathon löptes i helgen och var samtidigt startskottet till etapp 1 av Kvarken Marathon Cup, samarrangemanget mellan Umeå och Vasa.  Loppet på andra sidan Kvarken lockade i år 433 startande. Tyvärr deltog endast en mindre grupp svenskar i Vasa och därför blev det inte helt överraskande finska segrar i de flesta klasser.

De sista två årens suveräne Kvarkenmästare Ahti Honkola från Soini kunde i det höstruggiga vädret inkassera en tämligen komfortabel seger, den andra i rad i Vasa för övrigt. Trots en god utgångsfart, 1.18, på det första av de två varven runt Gamla Vasa och Korsholm, blev segertiden nära fem minuter över hans i år nysatta personrekord. Klockan stannade på 2.43.

För Honkolas del har distansen 42 km blivit något av ett sprinterlopp. Han har på sista tiden prövat allt längre distanser, ultramarathon exempelvis, med stor framgång. Bästa tiden på den respektingivande distansen 100 km är så bra som 7.53 (årsbästa i Finland). Hans kanske allra främsta merit är att ha besegrat världsrekordhållaren på 24 timmarslöpning, låt vara på den ”kortare” distansen 10 mil – ryssen Amelin! Världsrekordet på ettdygnslöpning undrar kanske någon, 254 km!

Honkola kommer till  Umeå och den andra och avslutande deltävlingen i Kvarkencupen som är Umemaran  20 oktober. Här räknas den sammanlagda tiden från båda marathonloppen. Ett lopp i Umeå i klass med det i Vasa innebär att Honkola kan bli den förste att för evigt erövra det åtråvärda vandringspriset som nu vandrat i fem år. På Umemaran kommer han dock att få svettigt motstånd av bland annat Norrlands idag bäste marathonlöpare, Dan Agnarsson från Öbacka LK, Härnösand. Bäste svensk över de 42 km i Vasa blev Leif Johansson från Jalles TC Umeå. Kramp den allra sista kilometern gjorde att klockan hann ticka just över den ”magiska” tretimmarsgränsen den här gången. Det räckte dock med marginal till en klasseger i män 45. I den totala sammanräkningen är Johansson sjua med chanser att avancera till pallplats i cupen efter Umemaran. I klassen M50 blev umelöparna Kjell-Göran Holmberg och Ivan Forsgren, nia respektive 19:e.

I damtävlingen vann Arja-Leena Isomäki från Tammerfors. De svenska färgerna representerades här av veteranen Ingegerd Öhberg från Jalles TC Umeå. Hon slutade tvåa i klassen K55 och är 21:a  i sammanräkningen efter första rundan av Kvarken-cupen.

Föregående sida 

Första sidan.