Mångkampssilver för Mikael Hedström vid USM


Ledde till sista grenen - mångkampssilver för Mikael vid USM
av Roger Lindström/Norra Västerbotten

Visst blev det medalj för Skellefteås AIK:s mångkampare Mikael Hedström på ungdoms-SM. Mikael ledde tävlingen fram till sista grenen, 800 m, men passerades där av Joel Thorén, Hammarby. Silver är helt okej även om det hade kunnat gå bättre, säger Mikael.

Ledde efter första dagen

Mikael från Örviken ledde tävlingen efter första dagen.Lördagen inleddes med längdhopp. I andra hoppet klämde Mikael till med hela 5,92 i godkänd vind. Ett snyggt personligt rekord. Jag hade dessutom ett hopp till över mitt gamla årbästa, säger Mikael. Men försprånget Mikael skaffat sig gentemot Joel Thorén åts upp i kula. Thoren stötte iväg kulan hela 15,20, Mikael stannade på 13,92. Godkänt för min del ändå, säger Mikael.

Höjd en nyckelgren

Höjd kändes sedan som en nyckelgren.

Mikael årbästa utomhus var 1,65, Thorén hade klarat 1,79.

Nu blev skillnaden inte alls så stor. Thorén klarade visserligen 1,69 men Mikael fixade 1,66 och behöll den sammanlagda ledningen inför avslutande 800 meter. Jag ledde med 10 poäng och det är fem tiondelar på 800, berättar Mikael. Taktiken var att försöka hänga på Thorén. Men jag kände ganska snabbt att det var omöjligt att hänga med i hans tempo. Så jag fick inrikta mig på att klara silvermedaljen. Mikaels tid blev 2.26,59. Eftersom jag aldrig sprungit så här långt måste jag vara nöjd med loppet. Sammanlagt vann nu Joel Thorén på 6 686 poäng, Mikael tvåa på 6 581 och Pontus Thomée, Lerum, trea på 6 364. Mikael var för övrigt enda tävlande som kom från norr om Stockholm.

AIK:s första SM-mångkampsmedalj sedan Lennart Hedmarks tid

Det här är också AIK:s första SM-medalj i mångkamp sedan Lennart Hedmarks tidevarv och det börjar bli några år sedan. Mikael första säsong som deltagare i ungdoms-SM har förresten gett honom sammanlagt sex medaljer, tre inomhus och tre utomhus. Det måste också vara någon form av AIK-rekord. Mikaels nästa tävling blir nu skol-SM på Stockholm Stadion nästa helg. Han är anmäld i kula, diskus, spjut, 100 m häck och mest överraskande stav. Att jag ställer upp i stav beror på att jag från början inte hade någon gren att tävla i på lördagen så då blev det stav eftersom jag ville ha något att göra.

Niklas tia i den hårda konkurrensen

Niklas Wiklund, Skellefteå AIK, ställde upp i tiokamp för pojkar 17 år som var den deltagarmässigt största grenen. Niklas blev till slut 10:a i den hårda konkurrensen med 6 268 poäng. Fram till sjätteplatsen var det bara 400 poäng. Vann gjorde Nicklas Wiberg, Färjestaden. Det är i löpgrenarna jag tappar mycket gentemot de andra, säger Niklas. Niklas blev till exempel bara 14:e man i den inledande grenen 110 m häck med 18,62. Kan han pressa sig så lite som två sekunder på den distansen tjänar han drygt 200 poäng. Niklas övriga resultat: Diskus: 32,44, stav, 3,90, spjut, 56,14, 300 m, 43,05, 100 m, 12,93, längd, 5,65, kula 12,07, höjd, 1,69, 1000 m 3.21,67. Alla resultaten är ganska nära mina personliga rekord, säger Niklas. Han ställer också upp i skol-SM. Då tävlar Niklas i stav, spjut, diskus och tresteg.


 
 

Föregående sida 

Första sidan.