En spurtare av format - Joel en riktig guldkille vid JSM


En spurtare av format - Joel en riktig guldkille vid JSM
av Roger Lindström/Norra Västerbotten

Han är ingen medelmåtta på medeldistans. Skellefteå AIK:s Joel Bodén är i stället ett av Sveriges stora hopp för framtiden. På fredagen vann han sitt tredje raka SM-guld för juniorer på 1500 meter efter ett imponerande slutvarv.
­ Det här gick ganska enkelt, nu tänker jag vinna 800 meter också, säger Joel. Uttalandet kanske låter kaxigt. Joel har nämligen aldrig vunnit ett guld på 800 meter. Men nu finns förutsättningarna. Framför allt är det två saker som talar till Joels fördel.
1) Det blev direktfinal på 1500 meter.
­ Egentligen skulle vi ha sprungit försök fredag och final lördag. Det känns mycket bra att vi slapp det eftersom det blev några strykningar, säger Joel.
2) 1500 meter blev, ursäkta uttrycket, rena promenadsegern för Joel. Joakim Löfwing drog i nästan tre varv på måttliga tider. 66,8 på 400 m, 2.17,4 på 800 m.
­ Jag låg bara och bevakade min tredjeplats, och det var inga problem eftersom det gick så sakta, säger Joel.
Med 500 meter kvar lade han på ett ryck. Bara en man hängde med i tempot, Turebergs John Lindström. Samme Lindström som var Sveriges ende deltagare på distansen under junior-VM på Jamaica. Ett mästerskap där givetvis också Joel borde ha varit med.

Slutvarvet på 56.1
Joel drog sedan undan i skaplig fart på bortre långsidan.
­ När det var 100 meter kvar lade jag på lite extra kraft i löpningen. Då släppte John också närkontakten.
Joel kunde sedan defilera in i mål på 4.03,06, nästan 15 sekunder sämre än hans personbästa. Sista varvet gick på 56,1 för Joel, det imponerar däremot.
­ Jag hade ingen anledning att försöka få en bra tid. Det viktiga var att vinna.
Det här var också Joels tredje raka guld på distansen i den här åldersgruppen. Och i helgen har han som sagt tänkt vinna sitt första guld på 800 m.
­ Jag har ett silver på 800 meter men det räknas inte..…
­ Men jag vet att det blir tuffare konkurrens på 800 meter. Det finns några fler duktiga killar på den sträckan.
För Västerbotten var det också mycket glädjande att Barseles Tim Kerro plockade hem bronset på 1500m efter suveränerna Bodén och Lindström.
Några fler medaljer blev det inte för Skellefteå under fredagen. Christian Bergmark rev ut sig på begynnelsehöjden i stav. I helgen ska förutom Joel bland andra Tobias Wallström, spjut, och Amanda Nilsson, 300 m häck, försöka fixa medaljer till AIK. 

Föregående sida 

Första sidan.