Referat från Umemilen, 2001-05-24


Formen i topp för Hemmyr

av Lars Lindgren

Anders Hemmyr, IFK Umeå är av mycket att döma i sitt livs form. Han vann Umemilen, vars 15:e upplaga avgjordes den 24 maj.

Arrangerande IFK Umeå hade nu flyttat sin tävling till Nydala och på kontrollmätt milbana vann Anders på den mycket fina tiden 31.52. Tvåa blev Ludvig Edman, även han IFK:are, på 32.30, vilket också är en mycket bra tid på en landsvägsmil med lite kupering och många kurvor. Banan gick runt Nydalasjönoch under andra hälften var det dessutom ganska kraftig motvind.

-Det går så lätt för mig nu. Jag är faktiskt lite överraskad själv, sade Hemmyr efter att ha pustat ut i målfållan.

Bra form

Anders ser också ut att vara i mycket bra form. Kanske den bästa form han någonsin har varit i.

- Ja, kanske det. Men jag har tränat lite mindre än vanligt inför den här säsongen. Lite mera kvalitet visserligen, men jag tror att det mesta beror på att jag har fått vara frisk, sade Anders. Anders var snabbt i täten. Ledde efter cirka två kilometer med Edman och Johan Brändström i hälarna. Vid cirka fyra kilometer såg Edman ut att ha lite svårigheter och Brändström hade släppt.

Ensam fem och en halv

-Ungefär vid fyra och en halv gick jag loss och sedan har jag varit ensam, berättade Hemmyr. Av speakern Ivar Söderlind fick vi följande passertider för täten, som var lika med Hemmyr. Vid passering halvvägs 15.55, vid sju kilometer 22.10 och när det återstod en kilometer passerade Anders på 28.40. En genomsnittstid på drygt 3.11 per kilometer och fortast gick det mellan fem och sju kilometer. Men ett mycket jämnt lopp totalt sett.

Johan Brändström från IKSU, som imponerade genom att hänga på Hemmyr och Edman ett par kilometer, har tydligen kommit in i en andra andning eller hur man nu ska uttrycka det. Redan i höstas gjorde Johan några fina lopp och i vår har han börjat bra. Han klarade nu milen på fina 33.14.

Motivationen tillbaka

-Jag har tränat bra i vinter och så har jag fått tillbaka motivationen för löpning, var hans egen förklaring till den fina insatsen. I Grand Prix, där Umemilen ingick som tredje deltävling, leder nu Ludvig Edman på 48 poäng. Anders Hemmyr har 36 och Johan Brändström 32 poäng. Gustav Berggren och Andreas Brodin har 20.

För damerna gällde distansen fyra kilometer och först i mål var pånyttfödda Pernilla Ericsson. Pernilla vann nu ett GP-lopp för 34:e gången. Första segern tog hon redan 1983. Pernilla tävlade sparsamt i fjol, men nu kanske det blir mera.

Lite träning

Som jag berättade efter Vårruset har jag inte tränat särskilt mycket. Jag har inte ork för några längre distanser. Dagens fyra kilometer var idealiskt för mig. Nu orkade jag hela distansen, sade Pernilla och berättade att för hennes del väntar en resa till Rhodos.

-Vi far dit ett familjegäng och då har jag barnvakter med mig. Det kan kanske bli lite av ett träningsläger för mig.

Tvåa efter Pernilla blev Pia-Maria Molin, som blev besegrad med 9.9 sekunder. Ida Thellenberg blev trea. Pia Maria leder GP på 32 poäng. Jenny Åström, Umedalens IF, har 26, Kristina Hugosson, Anna Rahm och Pernilla Ericsson har alla 20 poäng. Snabbast av killarna på fyra kilometer var Marcus Bergstrand från Hällnäs. Markus imponerade. Han klarade de fyra kilometerna på 14.13.

Föregående sida 

Första sidan.