Kristoffer Österlund vann 30:e Umemaran


Kristoffer Österlund vann 30:e Umemaran
av Lars Lindgren/Västerbottens-Kuriren

IFK Umeås 30-årige Kristoffer Österlund vann på lördagen den 30:e Umemaran. Österlund låg i täten tillsammans med Peter Tefke från IF Vingarna i Örnsköldsvik och Dan Agnarsson från Härnösand vid vändpunkten, vilken tättrion nådde efter drygt 76 minuters löpning. Efter knappt 29 kilometer av loppets dryga 42 gjorde Kristoffer ett ryck och fick snabbt en lucka som in till målet hann bli drygt sex minuter. Och det är sällan vi har sett en så pigg och fräsch löpare efter att han nyss ha genomfört ett maratonlopp.

- Jag visste att det var uppsatt en spurtpris vid 29 kilometer och eftersom jag kände min rätt så pigg drog jag på lite extra och det gick ju vägen, sade Kristoffer efter den överlägsna segern.

Avslutade mycket starkt

Österlund avslutade mycket starkt och vann på tiden 2.31.32 före Tefke och blev distriktsmästare. I seniorklassen blev Österlunds segermarginal drygt 16 minuter.

- Ett snyggt personligt rekord, tyckte Kristoffer, som bara har sprungit ett maratonlopp tidigare och då på tiden 2.42.12. Nu blir det satsning på så kallad vanlig löpning igen för maratonmästaren. Det här var något av ett mellanspel.

- Under sensommaren och hösten har jag haft det här loppet i åtanke och jag har tränat mycket distans den senaste tiden. Det har vissa pass blivit upp till fyra mil. Men nu ska det bli satsning på sträckorna tre- och femtusen meter inför inomhussäsongen, berättade Kristoffer.

Veteran-SM och DM

Umemaran gällde både som DM och som veteran-SM och Umeå fick två svenska veteranmästare bland herrarna. Umedalens 62-årige Josef Sunna vann klassen M 60 på lite över tre timmar (3.00.19) och sprang i mål som 17:e man totalt bland de drygt 100 (107) startande. I fjol blev Sunna också svensk veteranmästare och då på 2.58.53 IKSU fick en veteranmästare genom Thomas Sigurdsson, som tog 20:e plats totalt och vann klassen M 55 på 3.02.38.

Bästa dam

Bästa dam blev Christina Forslund, IFK Nyland (Ångermanland), som vann klassen K 35 på nya personliga rekordet 3.04.44. Skellefteås Maj-Britt Sundqvist vann damseniorklassen och blev distriktsmästarinna på 3.19.14.. Dessutom vann Maj-Britt SM i K 55. Lisa Henfridsson från Jalles TC blev också svensk veteranmästarinna. Lisa vann klassen K 45 på 3.29.04.

Kvartsmaran från Stöcksjö

Under tiden som maratonlöparna var ute kördes som vanligt en kvartsmara med start i Stöcksjö. Den banan var exakt identiskt med maratonbanans avslutning. Här handlade det om IFK Umeås Rikard Hedelin och Niklas Berglund från Barsele SK. Hedelin visade sig vara starkare och vann på 35.24 nio sekunder före före Berglund.

- Nu är det slut på mitt tävlade för den här säsongen. Avslutningen har varit bra med tanke på att jag i år inte har tränat så mycket som förr om åren. Nu springer jag inte mer än två gånger i veckan, sade Hedelin.

Jenny Jansson först i mål

Jenny Jansson, Kattisavan, var först i mål av damerna med tiden 44.49. Jenny har gjort många fina lopp i år och hon står nu som slutsegrarinna i årets GP efter fyra delsegrar och lika många andraplaceringar. GP-tvåa blir Ida Semrén från Storuman.

- Jag tränar ungefär tre gånger i veckan men nu ska det bli lite tuffare vad gäller träningsdistanserna. Jag ska springa New York marathon i höst, berättade GP-segrarinnan, som också berättade att hon kommer från Lycksele och att hon nu läser till lärare här i Umeå. En anmärkningsbra insats på kvartsmaran gjorde IFK Umeås tolvårige Robin Rohlén, som blev åttonde i seniorklassen på 42.50.

Final i Grand Prix och Kvarken Marathon Cup

Umemaran var GP-final och i herrklassen hände ingenting i toppen. Skellefteålöparna Peter Ljungholm och Håkan Stenberg blir etta respektive tvåa och Kristoffer Österlund blir trea. Samarbetet med Finland består bland annat i att kora en Kvarkenmästare och i år blev det Markus Paavola från Vasa. Bäste västerbottning blev bland herrarna Kjell-Göran Holmberg, Jalles TC, som blev sjua och bland damerna fick Västerbotten en silverplats genom Ingegerd Öhberg, Jalles TC.


Föregående sida 

Första sidan.