Guld och brons för Skellefteå AIK vid Terräng-SM i Filipstad


Guld och brons för AIK i terräng-SM. Präktig skräll av Håkan
av Roger Lindström/Norra Västerbotten

Skellefteå AIK:s löpare Håkan Stenberg ställde till med en präktig sensation när terräng-SM avgjordes i Filipstad. Håkan vann nämligen guld på 8×000 meter i 35-årsklassen.
­ Helt klart min största framgång, säger Håkan.
Peter Ljungholm tog brons i samma tävling. Håkan Stenberg började med löpningen ganska långt upp i åren. Att det går att utvecklas även för en 35-åring har han redan bevisat.
­ Jag visste att formen var bra. Jag har i år sprungit Broarna runt på 15,27 och det är fem sekunder bättre än under mitt tidigare rekordår, 1999.

Typisk frontrunner
Håkan är dessutom en typisk frontrunner. Något han också visade i SM-tävlingarna på lördagen. Han drog större delen av loppet med Patrick Hallén, Enhörna, och Peter Ljungholm i bakhasorna. Håkan kände sig mycket pigg.
­ Fast jag blev lite orolig när jag fick känning av en vad på tredje varvet. Men det hade behövts pistolhot för att få mig av banan, säger Håkan.
Samtidigt visste Håkan också att det var viktigt att inte få med sig Peter Ljungholm i en spurtduell.
­ Peter är alltid stark på slutet, det är inte bara en gång jag förlorat mot honom.
Peter själv säger: ­ Håkan och jag är så pass jämna just nu att det är dagsformen som avgör. Med en kilometer kvar gick det helt enkelt för fort för mig och jag tvingades släppa. Däremot hade Peter inga problem att hålla sig kvar på bronsplats. Det skilde mer än en minut ner till fyran Thomas Sparr från Mora.
­ Jag är nöjd med mitt lopp. Det regnade och var allmänt tungsprunget och att ta ett brons i yngre veteranklassen känns väldigt bra, konstaterar Peter.

Ingen spurtare
Framme i täten stod det nu mellan Patrick Hallén och Håkan.
­ Jag är väl ingen stor spurtare. Men nu gav jag allt på slutet och lyckades vinna med en enda sekund, säger Håkan. Patrick Hallén är annars en mycket stark löpare som bland annat varit med i Finnkampen för något år sedan och gjort kring 30 minuter på milen. En mycket meriterande seger för Håkan. Naturligtvis sporrar det här också för fortsättningen av säsongen.

Peter och Håkan ställde också upp på 4×000 meter för seniorerna på söndagen. Claes Nyberg, Göta, vann en spurtduell mot Mustafa Mohammed, Hälle, 12,05, respektive 12,06, blev tiderna. Peter Ljungholm blev 19:e man med 12,57, det skiljde faktiskt bara 17 sekunder till en 10:e plats. Håkan, som kände av vaden, blev 37:a på 13,25.

Vännäs halvmarathon är nästa lopp
Närmast kommer AIK:arna att ställa upp i Vännäs halvmarathon om två veckor.
­ Jag hoppas kunna göra ner mot 1,08-1,10 och det kan räcka ganska långt, säger Peter.
Håkan håller ungefär samma klass. Annars satsar herrarna mycket på Västerbottens GP för Peter med speciell inriktning på landsvägsloppen. Håkan kommer också att springa en del på bana och det är synd att det finns så millopp han kan vara med på.
­ Det är psykiskt ansträngande att springa 10 000 meter men helt klart är det min bästa distans, säger Håkan.

Föregående sida 

Första sidan.