Skol-DM i Umeå den 1 oktober


Ändamålet helgar medlen - I skol-DM går det alldeles utmärkt att tävla utan både strumpor och skor
av Gunnar Johnsson/Västerbottens-Kuriren

Löparbanorna runt Gammliavallen var vita av is och rimfrost. Det vita försvann visserligen med hjälp av solen framåt dagen men någon sommarvärme blev det inte tal om. Fast det hindrade inte Viktor Burström från Hörnefors som hoppade längd och sprang 1000 meter utan både strumpor och skor när han som en av 750 deltagare var med i skol-DM i friidrott den 1 oktober.

- Speciellt kallt är det inte, jag brukar springa barfota, säger Viktor som trots allt tog på skorna när längdhoppet försenades en dryg halvtimme på grund av försenade löpningar.

Viktor en av många anmälda i längdhopp

Viktor var en av 70 anmälda i längdhopp för pojkar årskurs fem. Något som säger en hel del om tävlingarnas storlek. För att återgå till Viktor Burström så hade han större förhoppningar om en framskjuten placering i eftermiddagens 1000-meterslopp än förmiddagens längdhopp.

- Jag brukar vara duktig på att springa långt, berättar han.

Allt medan kön till längdhoppet ringlade lång för att var och en av de 70 hopparna skulle få göra sina två hopp satt Jesse Rankinen från Mariehemsskolan lutad mot staketet, och åt smörgåsar och kexchoklad som pappa Peteri haft med i ryggsäcken, medan han laddade för sitt deltagande i kast med liten boll för pojkar i årskurs fem.

Jesse hade goda förhoppningar

Jesse vann tävlingen i fjol och hade goda förhoppningar också den här gången. Han hade redan avverkat 60 meter där han gått vidare från det första försöksheatet men sedan slagits ut i heat två.

Två var för övrigt det maximala antalet grenar var och en fick ställa upp i. Det var därför som Jesse lugnt kunde titta på medan konkurrenterna från 60 meter hoppade längd. Det var också därför som Viktor Burström inte ställde upp i kast med liten boll trots att han gärna velat.

Sydländsk stämning

Stämningen på Gammliavallen var för övrigt stundtals nästan sydländsk när skolkompisar hejade på varandra under de många löpningarna.

Föregående sida 

Första sidan.