Skelleftespelens drottning - Flitiga Lisa blommar ut


Skelleftespelens drottning - Flitiga Lisa blommar ut
av Roger Lindström/Norra Västerbotten

Hon är flitig på tävlingsbanan och hon heter Lisa. Lisa Rönnkvist, 16, blev också Skelleftespelens drottning i friidrott. Personligt rekord i längdhopp med 5,52 och en kanontid på 100 m, 12,33. Lägg därtill segrar på 100 m häck och 200 m.
- Jag vet att formen är bra inför ungdoms-SM nästa helg , säger Lisa. Lisa är Skellefteås stora affischnamn på damsidan fastän hon bara är 16 år. Att formen är på topp visade också hennes insatser i Skelleftespelen.

12.33 i besvärlig sidvind
På 100 meter noterades hon för 12,33 i den besvärliga sidvinden, dessutom i ett lopp helt utan konkurrens.
­ Det känns som om jag hade kunnat gå ner någon tiondel om jag haft någon som pressat mig, säger Lisa.
Hennes nysatta distriktsrekord för seniorer på 12,28 från Barentskampen i Narvik kommer med andra ord knappast att stå sig över ungdoms-SM som avgörs i Huddinge. Lisa tävlar den här säsongen med flickor födda 1985
­ Jag ligger femma i statistiken för flickor 17 år, säger Lisa. Däremot är hon två bland 86-orna, så nästa år höjs chanserna för Lisa ytterligare i USM.

Avstår från längd vid USM
100 meter på USM avgörs redan fredag - tyvärr går längdhoppet samma dag.
­ Eftersom det blir försök och semifinal och förhoppningsvis final på 100 meter så måste jag avstå längdhoppet, säger Lisa.
Hon gjorde annars en suverän tävling i längd - eller egentligen två.
­ Jag ställde upp både för seniorer och flickor 17 år eftersom jag kände mig i så bra form, säger hon.
Och resultaten går inte att klaga på. Hon vann seniortävlingen på 5,44 i motvind. Slog till med 5,52 i flickor 17 år ­ även det i motvind. Hennes årsbästa låg på 5,04 så det är nästan en halvmeters ökning.
­ Det gick så himla bra på träningen tidigare i veckan och det gjorde mig lite orolig. Då brukar det aldrig gå bra på tävling. Nu fick jag fick tekniken och ansatsen att stämma, det är det jag haft problem med tidigare.

5-6 sekundmeters motvind
På söndagen var det rejäl motvind på upploppet, i vindbyarna handlade det om 5­6 sekundmeter. Att under dessa förhållanden göra bra resultat på 100 m häck var naturligtvis omöjligt.
­ Jag hade behövt ett rejält testlopp för att känna mig säker inför USM. Men det går inte att springa bra när det blåser så mycket, säger Lisa.
Hon klockades för 14,96 (minus 4,26) och har tidigare i år sprungit på 14,70. Men helt klart är Lisa med ett tekniskt bra lopp mogen för tider under 14,50. Hon ligger fyra i Sverige på 100 m häck och där är kanske medaljchansen störst trots allt.

Avslutade med 200 m
Lisa avslutade sedan söndagen med att springa 200 meter och vinna flickor 17 år. Tiden blev inte speciellt bra, 27,35 och ändå var Lisa rejält trött efter loppet.
­ Det kändes som om jag inte rörde mig framåt på upploppet, suckar hon. Klubbkompisen, Ida Johansson, var ende mottävlaren, frågan är bara varför? Lisa inte ställde upp i seniorklassen i stället där det var tuffare motstånd.
­ Jag ville ta poäng i Ungdomscupen, säger hon. Och det är givetvis också viktigt.
 
 

Föregående sida 

Första sidan.