Dramatiskt stavbrott för Jonas Almqvist vid Skelleftespelen


Dramatiskt stavbrott för Jonas Almqvist vid Skelleftespelen
av Roger Lindström/Norra Västerbotten

Jonas Almqvists första försök på 3,30 i stav blev dramatiskt. Staven splittrades och Jonas åkte rakt ner i banan.
- Det bara small till, jag blev riktigt rädd, säger Jonas.
Men han kom igen och vann till sist tävlingen på 3,45. Jonas lånade en stav av Katja Gustafsson och sprang som vanligt fram mot ansatsen. När han satte i glasfiberstaven och böjde den gick den tvärt av. Det såg riktigt obehagligt ut och Jonas blev givetvis chockad.
- Det bara började tjuta i örat av smällen, säger han.

Gjorde sig illa
Jonas gjorde sig också illa i vänsterhanden och det såg länge ut som om han inte kunde fortsätta tävlingen. Samtidigt hade bästa stavhopparkompisen, John Gustafsson, just satt personligt på 3.30 så Jonas var sugen på att fortsätta. Fast första försöket efter olyckan blev misslyckat.
- Jag var lite rädd och vågade inte sätta i staven, säger han.
Men sedan gick det av bara farten. Jonas visade prov på härlig tåga och tog 3,30. Han klarade till slut 3,45 och är nu tvåa i Sverige för pojkar 14 år. Och John Gustafsson ligger fyra, där har AIK två mycket stora talanger skolade av Börje Almqvist.

Amanda stor talang i stav
Men frågan är om inte den största talangen finns på tjejsidan. Amanda Forsman klarade 2,60 och hon är bara 12 år. Förra  helgen klarade hon 2,55 i Valbo Games och slog tjejer som var ett år äldre och satte dessutom nytt Valbo-rekord. Någon officiell Sverigestatistik för flickor 12 år finns inte men talande är att Amanda skulle ha legat åtta bland flickor 14 år ­ de som är två år äldre. Amanda slog också personligt rekord i höjdhopp med 1,43 och gjorde ett riktigt bra häcklopp.

Therese för ung för USM
Therese Öhman är en annan av AIK: stora hopptalanger, även Therese är för ung för ungdoms-SM.
­ Men nästa år hoppas jag få vara med, säger 14-åringen.
Therese hoppade nu personligt rekord i tresteg med 10,62 men medvinden var nästan orkanartad, plus 6,4 mot godkända 2,0. ­ Jag fick det att fungera bra, säger hon.
I längd hoppade Therese just över fem meter.
­Där borde jag ha kunnat göra bättre i från mig.
Höjd 1,43.
­ Jag är glad över att jag fick ett resultat, säger hon och förklarar: ­ Jag har haft problem med höjdhoppet och inte vågat hoppa, nu blev det i alla fall ett resultat. Och efter tävlingen tog jag 1,50!

 

Föregående sida 

Första sidan.