Jörgen hade steget i 33:e Röbäckskneget


Jörgen hade steget i 33:e Röbäckskneget
av Lars Lindgren

Att skidåkarna är duktiga terränglöpare har vi fått många bevis på och i lördags fick vi ytterligare ett. IFK Umeås Jörgen Brink vann nämligen det 33:e Röbäckskneget och gjorde det tämligen klart även om segermarginalen inte blev särskilt stor. Jörgens tid blev mycket bra, 32.37 att jämföras med Per Elofssons segertid 32.10 från i fjol. Och banan var densamma. En liten skillnad fanns det dock och enligt arrangörerna var banan kanske lite längre i år.
- Lite överraskande. Jag anser mig inte vara någon löpartyp precis, sade Brink efter sin målgång.

Träningen har gått bra
Jörgen Brink har ofta drabbats av både sjukdomar och skador och vi var naturligtvis nyfikna på hur läget är för hans del just nu.
- Det är länge sedan jag hade en så bekymmersfri sommar som jag har haft i år. Träningen har gått som planerat och det känns bra med allt, berättade Jörgen.
Men i början av lördagens lopp såg det inte ut att bli IFK Umeå i topp. Efter cirka tre kilometer kom ryssen Michail Dasko ensam som ledare och efter fem kilometer hade hans försprång blivit ännu större. Och när vi såg löparna efter åtta av loppets tio kilometer såg den ryska segern ut att vara klar.

Gick in i väggen
Men Dasko gick in i den berömda väggen och Brink gick upp till ledningen och vann med tre och en halv sekund före Dasko, som i alla fall lyckades klara andraplatsen.
- Jag gick ut alldeles för hårt i dag, sade Dasko där han pustade ut liggande på rygg i skuggan, totalt slutkörd.
Dasko berättade att han var på genomresa och skulle hem till Ryssland via färjan till Vasa men att han fick nys om Röbäckskneget och bestämde sig för att vara med. Michail Dasko har tävlat i Umeå förut. Han vann tävlingen Universum runt 1995 och blev tvåa både 1994 och 1996.

Anders Brodin trea
En mycket bra insats gjorde IKSU:s Andreas Brodin som sprang in som trea inte mer än 5,7 sekunder efter Dasko. Brodin har blivit allt starkare och har i GP-loppen tagit många topplaceringar med aldrig varit så bra som tvåa, vilket han blev i lördags. Tre gånger trea har Andreas varit i år och nu ligger han på fjärde plats i GP. När kommer första segern? Kristoffer Österlund, segraren från Hörnefors förra helgen, blev fjärde man och ligger trea på GP-listan.

Pia-Maria Molin i topp
Skellefteås Pia-Maria Molin har ställt upp i fyra GP-lopp under höstomgången och vunnit alla. Som vi har berättat tidigare har Pia-Maria börjat studier i Stockholm och hon har pendlat mellan huvudstaden och Umeå för att kunnat tävla här.
- Men nu blir det slut på resandet för ett tag. Nu ska jag springa Tjejmilen i Stockholm och där hoppas jag på en plats bland de 30 bästa. Sedan blir det Lidingöloppet. Terrängen där börjar jag kunna. Jag har tävlat där någon gång tidigare och nu är det mina träningsmarker, berättade Molin. Minns ni? Pia-Maria blev trea i USM på skidor 1995 (D 16).

Vårt största terrängtävling
Röbäckskneget annonseras som vår största terrängtävling och visst är den stor med dagens mått mätt. Drygt 360 deltagare i år. Det hela började med en knatteklass utan tidtagning där de 56 deltagarna sprang, lunkade, gick eller bars i mål. Sedan var det tävling för alla åldrar från sju år och uppåt. Den största klassen var P 11 med 46 deltagare. Den vanns av segervane Jonathan Edlund från Umedalens IF. Korta kneget (5 km) sprangs av pojkar födda 1983-1986 och av motionsklassen. Snabbast här var motionären Robert Lindberg från Sandvik IK.
 

Föregående sida 

Första sidan.