Rahm-stark insats vid PRK 2 i Skellefteå 29 maj


Rahm-stark insats av Anna - Höjd en höjdare i PRK 2 29 maj
av Roger Lindström, Norra Västerbotten

Anna Rahm, 20, Skellefteå IF, är i strålande form. Vid PRK 2 på Norrvalla 29 maj sprang hon i ett sololopp 5 000 meter på personliga rekordet 17.20,11.
- När det gäller bansäsongen satsar jag på stora SM och en tid under 17 minuter, avslöjar Anna. Höjdhopp var en annan fin gren på Norrvalla.

Anna Rahm på 5000m
Om vi börjar med 5 000 meter där SIF:aren Anna Rahm visade att hennes starka insatser hela våren inte är någon tillfällighet. Nu var det dessutom meningen att hon skulle få konkurrens av Katarina Hermansson från IFK Umeå som gjort comeback efter barnafödande. Men Katarina fick nästan direkt problem med skavsår av sina spikskor. Att hon över huvud taget fullföljde loppet var en prestation. Hon fick springa barfota sista tiden.
- Eftersom det bara är nio månader sedan babyn föddes tycker jag det är starkt av Katarina att vara med, säger Anna och visar att hon har respekt för sin motståndare. Anna däremot travade på i ett jämnt och stadigt tempo med sin vägvinnande stil. Till slut stannade klockan på 17.20,11, vilket gett Anna en 10:e plats i Sverigestatistiken 2001. Hennes tidigare personliga rekord var på 17.22,65.
- Men det var i Barentskampen, och då hade jag draghjälp. Det är en helt annan sak att springa själv, säger Anna.
Helt riktigt. Som jämförelse kan nämnas att Anna vid förra årets säsongpremiär på sträckan hade en tid som var ungefär 30 sekunder sämre.
- Det kändes ändå som att jag hade haft en växel till om det behövts. Anna hoppas nu att i ett bra lopp kunna komma under 17 minuter.
- Mitt stora mål är SM i Gävle, säger hon. Där kan en tid under 17 minuter räcka både till en medalj och en landslagsplats.
Däremot blir det inget junior-SM.
- Jag är i Kanada just då, och dessutom är 3 000 meter i kortaste laget för mig. Annas nästa lopp blir nu Gammliaterrängen om en knapp vecka.
- Jag räknar också med att springa Skelleftemilen, säger hon och tillägger: - Fast jag undrar vart alla tjejer tagit vägen. Det har varit dåligt med deltagare i många av vårens tävlingar.

Spännande lopp
Herrarnas 5000 meter blev inte lika bra tidsmässigt men var däremot ett spännande lopp som avgjordes först på upploppet. Patrik Lillbacka, AIK, ställde upp som hare.
- Jag har haft streptokocker och ideliga förkylningar hela vintern och våren så jag kommer nog inte i form förrän i augusti, säger Patrik.
Men nu hjälpte han till att hålla uppe farten i början.
- Det är jag tacksam för. "Putte" gjorde ett bra jobb, berömmer Peter Ljungholm. Det var Peter, klubbkompisen Håkan Stenberg och IKSU:s islänning Gauti Johanesson som tampades om GP-segern. Två varv före mål drog Gauti, som nu åker till Island över sommaren, i gång en långspurt.
- Han fick några meter och jag blev lite orolig. Men jag lyckades täppa till luckan, säger Peter. Och på upploppet var han som vanligt obeveklig. Peters segertid blev 15.22,06.
- Klart godkänt med tanke på att jag sprang ett halvmaraton i helgen och var lite stum i vaderna. Jag hade faktiskt inte tänkt ställa upp, men när jag såg hur få deltagare det var så kände jag mig tvingad att springa. Peter har också bestämt sig för att springa Stockholm Marathon i början av juni.
- Det lär vara härlig stämning runt loppet så det känns som en spännande uppgift. Jag kanske kan komma ner på en tid mot 2,28.

Alexander i höjd
Höjd var en annan av grenarna i PRK 2. Alexander Tegelström vann sin klass på 1,70 men hade ett jättebra försök på personliga rekordet 1,76.
- Alexander var högt över men slog i vaderna eftersom vi försökte med en snabbare ansats, säger tränaren Kurt Jonsson. Mikael Lindberg klarade också 1,70, och André Brännström, 1,61, personliga rekord för båda.

Bra spjutresultat
AIK:s spjutkastare Tobias Wallström gjorde över 60 meter i Sundsvall i helgen. Nu fick han nöja sig med 59, 49.
- Men det är det bästa resultatet jag gjort på Norrvalla. Dessutom körde jag ett tungt styrkepass just före tävlingen.
- Så jag är optimistisk inför helgens DM och hoppas på en bra bit över 60 meter. Tobbe är både starkare, spänstigare och explosivare än förra året.
- Nu gäller det bara att få till tekniken, säger han.

Mångkampstalangen Mikael Hedström slog personligt i spjut med 48,84 fastän ansatsen är knappt märkbar.
- Jag har problem med sista stegen, därför tar jag det lugnt, säger Mikael. 
Cristoffer Karlsson hade problem i början men slog i sitt sista kast till med 52,71 - personligt rekord.
- Jag har inte tränat så mycket spjut så jag är klart nöjd, säger han.
Cristoffer hade större förhoppningar i slägga, har kastat över 50 meter på träning, men där fick han nöja sig med drygt 45 meter.

Föregående sida 

Första sidan.