PRK i Skellefteå den 19 december


PRK i Skellefteå den 19 december
av Roger Lindström/Norra Västerbotten

Therese Öhman, 14, och Mikael Hedström, 15, är två sällsynt mångsidiga friidrottare.

Båda är nu inbjudna till en stor mångkampstävling i Växjö 4-5 januari. ­ et här visar att förbundet vill ha med Norrland på friidrottskartan också, säger tränaren Kurt Jonsson. I går slog Therese tre personliga rekord i PRK. Mikael Hedströms framgångar som mångkampare är redan kända. I år blir det tuffare än någonsin för Mikael, som tar klivet upp i pojkar 17 år. Det betyder att han får tävla mot killar som är ett år äldre.
­ Det finns tre duktiga 86:or i Sverige, dessutom fem riktigt lovande 87:or med Mikael som en av dem. Så det här kommer att bli en knallhård åldersgrupp, säger Kurt.

Starblocket släppte

Mikael startade på 60 m häck i gårdagens PRK i Kombihallen. ­ Tyvärr släppte startblocket i starten, säger Mikael. Men sedan flöt det på ordentligt fastän häckarna är en modell större än de var i fjol. Tiden 8,56 är fullt godkänd och givetvis personligt rekord.
­ Med tanke på starten flöt det på ganska bra, säger Mikael.
I stav noterades han för 3,20.
­ Ett klart framsteg jämfört med träningarna där det inte alls gått bra, säger han.
­ 3,20 är ett minimum för att han ska hänga med i mångkampen, säger Kurt.

Therese rejält i stöten

Therese Öhman är också en sällsynt stor talang. Nu inledde hon med att slå personligt rekord på häcken med 9,86. ­ Fast mitt förra rekord var så dåligt så det kanske inte säger så mycket, konstaterar hon med ett leende. I tresteg klämde Therese till med utmärkta 10,87.
­ Som bäst har jag gjort 10,70.
I kula blev det 11,10. Där har hon faktiskt gjort 11,41 utomhus. ­ Therese har en utmärkt teknik jämfört med många andra, säger kasttränaren Leif Hellgren. Therese gjorde också två längdhopp. 5,32 i andra omgången var givetvis även det rekord. Fast sedan var det nog med insatser för den här gången.
­ Det ska bli jättekul att pröva på mångkamp. Jag är mest nervös för 600 meter, det känns väldigt långt, suckar Therese.

I övrigt

I övrigt noterar vi att

…Joel Bodén var på plats som åskådare. AIK:s medeldistansstjärna har opererats för ett löparknä men räknar med att komma i gång med träningen efter nyår.

… Anna Lindqvist gjorde comeback efter ett års frånvaro och klarade fina 3,20 i stav. ”Jag hoppar stav mest för att det är kul och behöver inte känna någon press.”

… stavkompisen Katja Gustafsson fick agera funktionär hoppande på kryckor. Katja skadade knäet på innebandy. Förhoppningsvis är skadan inte så allvarlig.

… Signe Carlsson gjorde en stark återkomst på 1×000 m. 3.06,36, efter skadeproblem under ett drygt år är imponerande.

… 19-årige Pär Wikberg vann killarnas 1×000 m på 2.56,91. Pär är en av de nya talangerna i Peter Ljungholms och Håkan Stenbergs träningsgrupp.

… Mikael Lindberg vann 200 m iförd tomtemössa. Och det hjälpte fram honom till ett personligt inomhus på distansen med 24,54.

… Adele Jerner slog ett rejält personligt rekord i längdhopp med 4,31. Kanske den bästa rekordhöjningen av alla deltagare i tävlingen. Fast Adele fick stryk av långväga gästerna, talangerna Nina och Ronja Fjellner från Slagnäs. 

Föregående sida 

Första sidan.