Referat från PRK 1 i Skellefteå den 23 maj


Säsongpremiär på Norrvalla - Mikael i stöten redan nu!
Av Roger Lindström/Norra Västerbotten

Skellefteå AIK:s mångkampstalang Mikael Hedström, 15, är redan i strålande form. Mikael stötte över 14 meter i kula och sprang 200 m fortare än han någonsin gjort, 24,05, om än i lite för stark medvind, när det var säsongpremiär för friidrotten på Norrvalla.
- Fast jag var rejält slut efter 200 meter så jag avstod att kasta diskus, säger Mikael.
Det var i och för sig sol när tävlingarna avgjordes. Men samtidigt var det alldeles för kallt (7-8 grader), inte minst för sprinterlöparna. 200 meter blev ändå en hyfsad tävling.

Claes Ögren tillbaka på banan
Claes Ögren, som på grund av skada vilade sex månader, är nu tillbaka på banan. Sprang 200 m på 23,20 och det är inte alls illa.
- Det kändes hyfsat och formen är i alla fall lika bra som för ett år sedan, säger Claes.
Han siktar annars mest på 100 m i sommar.
- Jag hoppas kunna komma under 11 sekunder. Men går det bra på 200 kommer jag att satsa på det också.
Ett första formbesked kommer på tävlingarna i Sundsvall i helgen där konkurrensen är hårdare.
- Jag hoppas bara att det blir lite varmare där, säger han med ett leende.
Claes har kunnat träna hela vintern och förhoppningsvis är nu skadeproblemen ett minne blott. Niklas Bergqvist kom tvåa i heatet med 23,53.
- Men det kändes tungt för mig. Jag är inte alls nöjd, suckar Niklas.
Han avstår också Sundsvallstävlingen.
- Vi har en basketturnering på skolan som jag måste hjälpa till att arrangera.

Mikael Hedström i strålande form
Så var det då Mikael Hedström. Tränaren Kurt Jonsson tyckte att Mikael skulle gå ut hårt. Men han fick en lite dålig start och kom efter direkt. Men på upploppet såg det ut som om han plockade in metrar både på Claes och Niklas.
- Klart godkänt, säger Kurt om tiden 24,05.
- Även om medvinden var lite för stark så har det egentligen ingen betydelse eftersom det var för kallt för att ha någon nytta av det.
Mikael hade just före loppet gjort tre stötar i kula och den längsta landade på 14,26 ­ personligt rekord utomhus.
- Vi kommer förmodligen inte att köra någon mångkamp innan SM utan ta individuella starter eftersom och sedan specialgnugga höjd och stav just innan mästerskapen, säger Kurt.

Adeline Holm vann 200m före Lisa Rönnkvist
På tjejernas 200 meter vann Adeline Holm, IKSU, på för henne måttliga 26,23. Bakom kom Lisa Rönnkvist med en fin avslutning och stannade på 26,45 i godkänd vind.
- Mitt nästa bästa lopp, jag har bara sprungit snabbare på skol-SM förra året, säger Lisa.
- Det kändes dessutom som om hon kunnat vara ändå närmare Adeline med en tuffare öppning.
- Det här var i alla falla ett hyfsat formbesked. Nu blir det genrep i Sundsvall innan jag åker ner till Stockholm och första junior-VM-uttagningen, säger Lisa.
Hon var annars missnöjd med sitt lopp på 60 meter där hon klockades för just över åtta sekunder.
- Kände mig lite tung i benen i det loppet.

Tim Kerro på 1500m
Annars var det tänkt att 1×500 meter skulle >bli det stora loppet eftersom det hade GP-status. Men det var få deltagare. Tim Kerro, Barsele, vann herrarnas lopp på 4.08,42.
- Kändes ändå hyfsat med tanke på kylan. Hoppas kunna komma ner mot 3,55 i sommar och då kan jag bli aktuell för ungdomsfinnkampen även om Olle Walleräng står i en klass för sig. Det räcker att vara tvåa.
Tim hade i vintras en förfrågan från Skellefteå AIK.
- Men jag har bättre ekonomiska förhållanden i Barsele så jag tackade nej direkt. Jag måste kunna åka ut på tävlingar för att utvecklas och det kan jag inte bekosta själv.

Katarina Hermansson övertygade
Damloppet vanns av IFK Umeås Katarina Hermansson som gjorde comeback efter barnafödande. 4.58,87 är inte alls illa med tanke på att 5.000 m är Katarinas specialdistans.
- Jag hoppas kunna göra under 17 minuter innan SM i augusti. Men det återstår träning, träning och tävling, tävling, innan jag är där.
AIK-talangen Henny Bodén gjorde ett bra lopp bakom Katarina och sprang in på personliga rekordet 5.10,44.
- Jag är så ovan att springa 1500 meter så det är svårt att veta hur fort man ska starta. Dessutom hade jag klätt mig för lite, fingrarna är alldeles blåfrusna, säger Henny. Brorsan Joel är på skolresa i Ungern och kunde inte ställa upp i GP-loppet.

Tobias Wallström gladde
I diskus gladde spjutkastaren Tobias Wallström med att hiva iväg skivan över 38 meter, personligt rekord med några meter.
- Jag ska kasta spjut i Sundsvall i helgen och hoppas att kunna få till ett bra resultat även där, säger Tobias.
 

Föregående sida 

Första sidan.