20:e DM-titeln till Anneli Johansson vid Noliaspelen den 2 juni


Hård konkurrens för Noliaspelen
Ont om toppresultat ­ men Anneli Johansson tog 20:e DM-titeln
av Patrik Back/Västerbottens-Kuriren

Årets upplaga av Noliaspelen i friidrott, på samma gång DM, innehöll resultatmässigt inte många toppresultat. Men i Gammliavallens kulring blev Anneli Johansson historisk, hon vann DM för 20:e gången i följd.

Tuff konkurrens
Noliaspelen hade tuff konkurrens om både idrottare och publik. I Sollentuna arrangerades en tävling som lockade ett stort antal friidrottare. Många umebor valde säkert också att stanna hemma och vila efter Umeå Festivalen och brännbollen. Men framförallt pågick Sverige­England i fotbolls­VM samtidigt som friidrotten på Gammliavallen.

Den gren med det på förhand starkaste startfältet var herrarnas spjut, hela Sverigetoppen var på plats. Förväntningarna var stora på de i Umeå boende kastarna Daniel Ragnvaldsson, Matthias Eriksson och Mikael Snällfot. Tävlingen blev jämn, men utan riktigt långa kast. Sverigeettan Daniel Ragnvaldsson, IFK Strömsund, kastade 73.75 och  vann, tvåa blev Joakim Nilsson, Klippans FI, med 73.36.

Inte vackert
­ Jag borde ha kastat längre, tekniskt var det inga vackra kast. Men det blev trots allt ett anständigt resultat, sade Ragnvaldsson.
Före spjuttävlingen blev Ragnvaldsson tvåa i längdhoppet på 7.05, vann gjorde Christer Göransson, Ragunda IF, med 7.11. DM­mästare blev IFK Umeås 15­årige Emil Olofsson, hans 6.66 är nytt personligt rekord. Olofsson hade en bra dag, han vann även 100 meter på 11.23.

Fina längdhopp
Store Ragnvaldssons fina längdhopp satte dock sina spår.
­ Det var segt idag. Längdtävlingen kändes i benen när jag kastade spjut.
Det kan tyckas märkligt att en spjutkastare även hoppar längd, men Ragnvaldsson ser bara fördelar med det.
­ Jag har nytta av längdhoppet i spjutkastningen, i båda grenarna skall man attackera mot något, en planka eller linje. Det är framförallt på försäsongen som jag tävlar i längd, jag ser det som högkvalitativ träning.

Mattias Eriksson, Vännäs, hade däremot en sämre dag, han föll i sitt första kast och skadade handleden.
­ Jag försökte göra två kast till, men det gick inte. För säkerhets skull avbröt jag tävlingen, om en vecka borde det nog gå att kasta igen, sade Eriksson.
Annelie Johansson, Umeå FI, satte ett svårslaget rekord när hon vann damernas kula. Detta var hennes tjugonde raka DM­seger i grenen, segerstöten mätte 12.10.

Ett bra lopp
Damernas 1500 meter utvecklades till ett bra lopp. Tvärålunds löfte Viktoria Tegenfeldt vann på 4.48.34, bara en sekund över hennes personbästa. I samma lopp blev Ida Holmlund, Umedalens IF, trea på 4.52.21, hon förbättrade sitt personliga rekord med sju sekunder. Umedalens Henrik Nyman var ensam deltagare i herrarnas stavtävling, men han hoppade fina 4.40.

Föregående sida 

Första sidan.