Joel Boden klarade kvaltiden till Junior-VM


Joel Boden klarade kvaltiden till Junior-VM
av Roger Lindström/Norra Västerbotten

Skellefteå AIK:s löpartalang Joel Bodén klarade på lördagen kvaltiden till junior-VM på Jamaica  på 1 500 meter genom att springa på 3.47.99 vid Världsungdomsspelen i Göteborg.  Tyvärr kom resultatet en vecka för sent eftersom anmälningstiden till mästerskapet gått ut.
­ Visst känns det tråkigt att inte få åka, konstaterar Joel.

Säsongpremiär på 1500m
Joel Bodén visade redan i fredags att han är i form genom att springa 800 meter på nya personliga rekordet 1.50,28. Han slog bland andra förre AIK-aren Daniel Norberg som noterades för 1.50,65. I lördags var det dags för säsongpremiär på 1 500 meter för Joel på Nya Ullevi.
­ Jag var lite orolig eftersom jag kände av 800 metersloppet från i fredags.
Joel lade sig därför sin vana trogen lite längre bak i fältet.
­ Det bildades två klungor och jag låg ganska långt fram i den andra, berättar Joel.

Körde hårt efter 800m
Efter 800 meter började Joel röra på sig.
­ Jag kände att det fanns gott om krafter kvar så jag började köra rejält hårt.
Joel passerade därför hela första klungan och tog upp jakten på finländske landslagsmannen Jukka-Pekka Kauppi som skaffat sig en lucka till de övriga.
  ­ Jag hann aldrig riktigt ikapp honom och med 200 meter kvar stumnade jag rejält i benen, säger Joel.
Nu höll han ändå undan för de som kom bakifrån och gick in som tvåa bakom Kauppi, 3.46,88 respektive 4.47,99. Närmast bakom kom den svenske landslagsmannen Mustafa Mohammed från Hälle.
­ Jag fick ge lite extra sista metrarna för att hålla undan för honom, säger Joel.
Mustafa sprang på 3.48,20. Det här var givetvis ett styrkebesked från Joel sida.
Eller som han säger själv:
­ Det kändes ganska okej!

Personligt rekord och klubbrekord
Nytt personligt rekord och givetvis nytt klubbrekord för Skellefteå AIK. Dessutom klarade Joel kvalgränsen till junior-VM som avgörs i Kingston, Jamaica i juli. Men tyvärr blir det ingen resa för Joel eftersom han sprang sitt premiärlopp en vecka för sent.
­ Det fanns inga bra tävlingar förra veckan, dessutom var det nog ingen som trodde att jag skulle klara kvalgränsen i mitt första lopp, säger Joel.
Nu blir John Lindström ensam svensk representant på sträckan. Joel får i stället inrikta sig på DN-galan på Stadion i Stockholm den 16 juli där han återigen ska springa 1 500 meter.
­ Jag kommer att träna hela tiden fram till dess, jag ska försöka pressa tiden ytterligare.
Kommer Joel ned på 3,43­3,44, vilket inte känns omöjligt, blir han ett stort medaljhopp i stora SM som avgörs i Gävle. I så fall kommer han också att bli högaktuell för Finkampen i Helsingfors.
­ Jag funderar också att göra en satsning mot terräng-EM i höst. Men vi får se hur det går under bansäsongen, säger Joel.

Flitigt i elden
Skellefteås mångkampstalang Mikael Hedström har också varit flitigt i elden under Världsungdomsspelen. På lördagen sprang han 100 m häck. I försöken hade han inga problem att kvala in till finalen, vann sitt heat väldigt lätt på 14.41. I finalen imponerade Mikael ändå mer. Han blev tvåa på nya personliga rekordet 13,77. Vinnaren heter Per Strandquist och kommer  från Malmö.
­ Jag hängde med honom ganska bra halva loppet. Sedan fick jag problem eftersom det är lite för kort mellan häckarna för mig.  Men sammantaget är jag jättenöjd, mitt tidigare bästa var 13,99, säger Mikael.
Direkt efter häckloppen sprang han också final på 100 meter.
­ Men då hade jag inga krafter kvar och så hade jag nog suttit för länge i solen.
Mikael blev åtta på 12,03.
I spjut kom Mikael tvåa på 49,80.
­ Jag har kastat över 50 meter två gånger tidigare men jag är nöjd med det här resultatet också. Jag hade hur som helst ingen chans att vinna tävlingen. Segraren Pontus Thomée, Lerum, kastade nämligen hela 57,46. Diskus blev en liten besvikelse men då var Mikael rejält trött efter tre dagars intensivt tävlande. Diskus för pojkar 15 år var hela tävlingens sista gren. Mikael fick nöja sig med en fjärde plats på 40,46 vilket är knappt fem meter under hans personliga rekord.
­ Tekniken stämde inte. Jag kom hela tiden snett in i snurren och sedan blev det dålig kraft.

Amanda gjorde kanonlopp på 100m häck
Amanda Nilsson var den tredje deltagaren från AIK och Amanda gjorde ett kanonlopp på 100 m häck. Hon sprang in som trea i finalen på 15,09 och det är nytt klubbrekord för AIK.
­ Jag är verkligen överraskad över att det går så bra på korta häcken eftersom jag inte tränat någon snabbhet utan inriktat mig på långa häcken, säger Amanda.
­ Det är tekniken som stämmer så bra för mig och det känns himla kul, säger hon.
Amanda siktar på att springa under 15 sekunder i sommar, kanske det kommer redan i Barentskampen nästa helg. Hon sprang också 400 meter på lördagen. 59,22 är nytt personligt rekord.
­ Jag fegade alldeles för mycket i början och hade massor av krafter kvar i mål. Men jag var lite osäker på var jag stod, jag hade dessutom fredagens 300 m häck i benen, säger Amanda.
 

Föregående sida 

Första sidan.