Kristoffer Österlund vann Hörneforsrundan


Kristoffer Österlund vann Hörneforsrundan
av Lars Lindgren/Västerbottens-Kuriren

IFK Umeås Kristoffer Österlund hade som mål att sätta nytt personligt rekord i Hörneforsrundan i lördags men kanske inte att till och med vinna loppet. Men så blev det nu i alla fall.
Kristoffer avgjorde efter cirka nio och en halv kilometer av de tio, som Hörneforsrundan handlar om, och vann tämligen ohotad trots att segermarginalen inte blev mer än två sekunder. Tvåa blev Österlunds klubbkamrat Rikard Hedelin. Tony Berglund sprang in som trea och fullbordade IFK Umeås storslam.

Går från klarhet till klarhet

Kristoffer Österlund går från klarhet till klarhet som man brukar säga. Efter flera fina insatser i våra GP-lopp blev det seger för honom i torsdagens 3 000 meter i Skellefteå. I Mullsjö blev han tvåa efter Tony Berglund och i Örträsk blev han GP-segrare (tvåa efter Alfred Shemweta).

Segern i lördags var Österlund fjärde GP-vinst.

- Ja, det är gått bra för mig den här säsongen. Visst har jag gjort bra tävlingar förr men det här är nog min bästa, sade Kristoffer. Österlund fyller 30 år i september och har länge synts i toppen av resultatlistorna men sällan längst upp.
- Ett bra resultat som jag kommer ihåg var i Bjensjön runt för två år sedan. Då var jag bara drygt tio sekunder efter Tony Berglund, som vann, berättade Kristoffer. Kristoffer och Tony tränar mycket tillsammans och det var naturligtvis kul för Kristoffer att kunna besegra Tony.
- Han är ju nästan omöjlig när han är i form. Tony är verkligen bra. Och så lättränad, tyckte Kristoffer.

Maraton i höst

Vi berättade litet om Österlunds höstplaner efter Mullsjön runt. Att han tänker prova på maraton i höst.
- Jag tänker springa både 5 000 och 10 000 meter men det viktiga blir nog Umemaran. Jag har tidigare bara sprungit en mara. Det var i Vindelälvsloppet i fjol. Jag gjorde en tid på cirka 2.42 och den hoppas jag kunna förbättra i år, sade Kristoffer.

Rikard Hedelin tvaa

Att Rikard Hedelin blev tvåa var lite överraskande. Rikard har denna säsong inte tränat så mycket som tidigare men visade sig vara vassare än vi hade trott.
- Det har ju blivit lite cykel och simning också och allt ger väl resultat. Och tidigare års träning sitter det väl kvar en del av, menade Rikard.

Pia-Maria i topp

I damklassen blev det åter Pia-Maria Molin från Skellefteå IF som vann. Pia-Maria vann ju även i Mullsjö förra helgen. Hon åkte ner till Stockholm och inledde sina studier vid Handelhögskolan efter Mullsjön runt men var nu tillbaka.
- Och jag kommer nog tillbaka till Röbäckskneget nästa helg också. Sedan blir det Tjejmilen i Stockholm den 1 september. Och så Lidingöloppet, berättade Pia-Maria. Molin har även hållit på med längdåkning på skidor och med draghund. Men nu är det löpning för hela idrottsslanten för hennes del.

47 löpare på halvmilen

Den kortare distansen, halvmilen, hade valts av 47 löpare varav 34 ungdomar. Snabbast av ungdomarna var Jonathan Edlund, Umedalen, bland pojkarna och Linn Sömskar, Röbäck, bland flickorna. Snabbast av alla på den distansen var Hans Schultz, Elektrolux. Schultz har vistats i Umeå i två år och är en duktig löpare. Eftersom Hans tänker bli kvar här väntar vi oss att snart få se att någon västerbottensklubb lägger beslag på honom. Även flickvännen Helena Hansson, tvåa i lördags, skulle behövas i vår långlöpning som en västerbottnisk representant.

Detta var den 14:e Hörneforsrundan, 106 löpare fullföljde milloppet och på halva distansen var det alltså 47 som gick i mål. 

Föregående sida 

Första sidan.