Stentuff Håkan först i Umemilen 26 maj


Stentuff Håkan först i Umemilen
av Lars Lindgren/Västerbottens-Kuriren

Håkan Stenberg från Skellefteå AIK vann söndagens Umemil, som nu gick för sextonde gången och för andra året i rad ute vid Nydala.
- Men det var tufft. Jag ville inte att det skulle bli ett avgörande i spurten. Ville ha avgjort innan, sade Håkan efter loppet.
- Jag har varit förkyld den senaste tiden och naturligtvis inte tränat något nämnvärt under de dagarna.

Gick ifrån vid 5 km
Stenberg hade under den första halvan av loppet sällskap av Peter Hemmyr, IFK Umeå, Daniel Pettersson, Sala, och Gauti Johannesson, IKSU.
- Då, vid ungefär fem kilometer, kunde jag gå ifrån, berättade Håkan, som vann loppet med en marginal på 20 sekunder till tvåan, som blev Peter Hemmyr.
Det här var faktiskt bara den andra GP-segern för Stenberg, som är en mycket duktig löpare och svensk terrängmästare i sin klass (M 35) i år. Och GP-vinnare för tre år sedan. Att Håkan inte ville få ett spurtavgörande har sin förklaring. I Campuskampen förra helgen fick han se sig spurtslagen av Tim Kerro och han ville självfallet inte råka ut för en ny spurtförlust.
- Jag har väl ansetts som en ganska bra spurtare, men med åren har nog snabbheten avtagit. Det är naturligt att snabbheten blir lite lidande på grund av all distansträning, menade Håkan Stenberg.
I veckan arrangerar Skellefteå ett GP-lopp på bana (5 000 m) och där gör Stenberg sin nästa tävling.

Spurtpris
Umemilen bjöd i år på ett spurtpris, en grill, efter endast 415 meter av loppet och snabbast dit var Daniel Nilsson, Lycksele, klart före Gauti Johannesson, IKSU. I GP blev det bara fyra nya poäng för Håkan Stenberg, eftersom man inte får räkna mer än två landsvägslopp under våromgången. Han ligger nu på andra plats med 36 poäng efter Tim Kerro, Barsele, som leder på 40. Trea är Skellefteås Peter Ljungholm på 34 poäng och fyra är nykomlingen, IKSU:s duktige islänning Gauti Johannesson, på 30 poäng. Gauti blev ju tvåa efter Kerro i Skellefteå i torsdags (1 500 m). Anders Brodin, IKSU, ligger femma på 23 poäng och 22 poäng har både Niklas Berglund, Barsele, och Kristoffer Österlund, IFK Umeå.

Anna Rahm som väntat
Damerna fick den här gången i GP nöja sig med distansen fyra kilometer, Tjej-4:an. Och det loppet vann som väntat av Anna Rahm, Skellefteå IF.
- Men det här är i kortaste laget för mig. En mil passar mig bättre, tyckte söndagens segrarinna.
Annas segermarginal blev tämligen stor. Att vinna med 50 sekunder på en kvarts löpning tyder på överlägsenhet.
- Den jag fruktade mest var nog Katarina Hermansson. Vi följdes åtminstone under första kilometern, men Katarina måste ha brutit, sade Anna direkt efter sin målgång. Och så var det.
- Jag fick kramp i magen och kunde inte fortsätta. Jag har inte hunnit komma i gång riktigt med träningen, men jag planerar att kunna vara i bra form, när det drar ihop sig till SM och 5 000 meter, sade Katarina.

Vårruset på tisdag
För tjejerna blir det Vårrus i Umeå i morgon, tisdag, och ett lopp över 5 000 meter i Skellefteå på onsdag.
- Vårruset ska jag vara med i. Och kanske även i Skellefteå på onsdag, meddelade Anna Rahm.
Tvåa i loppet i går blev Helena Hansson, Flemingsberg, sekunden före Maja Lind, Umedalen.I GP leder nu efter fyra tävlingar Anna Rahm på 40 poäng. Katarina Hermansson, IFK Umeå, har 36, Karin Harnesk, Skellefteå IF, 34, Jenny Jansson, Kattisavan, 28, Kina Swidén, Umedalen, 26 och både Ida Semrén, Storuman, och Jenny Åström, Umedalen, har 21 poäng.

 

Föregående sida 

Första sidan.