Tony Berglund överlägsen vinnare vid SDM-VDM 10000m i Skellefteå 4/9 (GP 23)

Tony överlägsen vinnare på 10000m
av Roger Lindström/Norra Västerbotten

Tony Berglund, IFK Umeå, var överlägsen när DM på 10×000 meter avgjordes i Skellefteå och tiden 31.32,59 är givetvis personligt rekord. Tonys segermarginal till klubbkompisen Rikard Hedelin blev 16 sekunder. Bästa dam var Ida Semrén från Storuman.

Trio från IFK Umeå växeldrog
Tony Berglund, Rikard Hedelin och Cristoffer Österlund, alla IFK Umeå, tog snabbt kommandot i loppet. De tre växeldrog drygt halva loppet. Sedan tackade Tony för sig och drog ifrån sina motståndare. Ett imponerande starkt lopp av Tony med en tid som faktiskt placerar honom som 12:a i Sverige den här säsongen. Bakom Umeås löpare gladde Skellefteå AIK:s veteran Per-Åke Sandström i sitt första banlopp för säsongen. Per-Åke, 41 år, noterades för 32.55,30 ­ vilket gör honom till den äldsta löparen på 20-bästalistan i Sverige. Tyvärr saknades AIK-arna Peter Lungholm och Håkan Stenberg på grund av sjukdom.

Bland damerna var intresset klent.
Bara tre stycken ställde upp. Snabbast var Ida Semrén, Storuman, med 40.24,57, vilket placerar henne som ungefär 25:a i Sverige. 60-åriga Margareta Carlbäck, Skellefteå AIK, noterades för 47.52,93 ­ även det ett stark lopp. För SIF:aren Jenny Lundholm fick loppet ett tråkigt eftermäle. Hon drabbades av ett kraftigt astmaanfall under loppet och fick åka med ambulans till Skellefteå lasarett. Rapporterna från lasarettet säger att Jenny är utom fara och att medicinen som sattes in fungerade så att andningen kom igång igen.