Tony Berglund är tillbaka på allvar - seger i Noliacupen den 28 augusti (GP 21)Berglund är tillbaka på allvar
av  Niklas Westman/Västerbottens Folkblad

Säsongen börjar lida mot sitt slut. Och välbehövlig vila. Då varvar IFK Umeå-löparen Tony Berglund upp sin satsning.
- Jag ska ge det här en rejäl chans, bära eller brista, säger nyblivna 27-åringen.
Efter nästan två års skadebekymmer har den lille IFK-löparen tävlat mycket sparsamt i säsongens Grand Prix-serie i Västerbotten.
- Jag har lidit av Compartment Syndrom, berättar Tony och förklarar vidare:
- Muskelhinnan i vaden är för tight vilket gjort att det blir för högt tryck på muskeln, det fanns ingen annan utväg än att operera.
Berglund kom därför inte igång med träningen förrän i april månad.

Gillar farten på banan
Totalt har det bara blivit sex starter av säsongens 21 GP-tävlingar som hittills avgjorts. Berglund har dock tre segrar som facit: Marknadsmilen i Storuman, Mullsjön Runt och banloppet på Gammliavallen i går kväll. Gårdagens 5000 meterslopp var hans första på bana i år. Det slutade med seger efter en tuff spurtduell mot klubbkamraten Rikard Hedelin. Tony klockades för 15.09.6.
- Det är kul med bana och det går snabbast att springa där, menade Tony som dock inte fäste allt för stor vikt vid själva segern.
- Nej men det är alltid kul att vinna och även om man är kompisar med de flesta så finns det ändå lite prestige med i bilden, erkänner han.

Minskar på arbetet
Gårdagens övningar var tänkt att bli Tony Berglunds sista tävlingsframträdande den här säsongen. Men i stället kommer han att satsa mot Lidingöloppet som avgörs om exakt en månad. Och det blir också ett första led i en bredare satsning. Tony Berglund har ambitioner.
- Jag vill se hur bra jag kan bli och helt klart finns ett SM-deltagande nästa år med i målsättningen. Finnkampen är en annan dröm jag har, det vore riktigt häftigt. Men då måste jag bli kvitt mina skadebekymmer. Han har blivit lovad att gå ner i arbetstid av sin arbetsgivare.
- Allt för att kunna träna så optimalt som möjligt, säger Tony som inte tänker ligga lågt under den annars så tävlingsfattiga hösten. I stället varvar han upp sin satsning - med sikte på större uppgifter än lokala Grand Prix-lopp runt om i länet. 

Föregående sida 

Första sidan.