Regnet stoppade inte Stenberg i Bjensjön Runt 2 juli


Regnet stoppade inte Stenberg i Bjensjön Runt
av Lars Lindgren/Västerbottens Kuriren

Den 21:a upplagan av landsvägsloppet Bjensjön runt avgjordes i går kväll i ett regnväder, som ackompanjerades av en besvärande vind, men inget stoppade löparna. Segrartiderna både på korta banans fem kilometer och långa banans tolv blev mycket bra.
- Jag tycker faktiskt inte, att vädret var så dåligt. Visserligen lite motvind men syremättad luft och allt har fungerat bra, sade Skellefteås Håkan Stenberg efter att ha vunnit huvuddistansen (12 km). Stenberg håller formen bra. Ända sedan han tidigt i vår blev svensk mästare (M 35) i terräng har han varit i topp i våra tävlingar.
- Ja, någorlunda, tyckte Håkan själv om formhållningen och berättade, att både han och klubbkamraten Peter Ljungholm kommer att springa för Sverige i Sankt Olofsloppet till veckan.
- Vi åker på tisdag och tävlingen, som går över fyra dagar, börjar på onsdag.
Stenberg tog nu i GP 20 poäng men får bara räkna fyra av dem. Han är nu tvåa på 76 poäng. Ljungholm leder på maximala 80 poäng.

Överraskande bra av Kristoffer
Överraskande bra sprang IFK Umeås Kristoffer Österlund, som gick i mål som tvåa. Österlund tog 16 poäng, får räkna fem. Bästa dam på långa distansen blev Jenny Jansson från Kattisavan. GP-reglerna ger henne 20 poäng, men samma regler gör, att hennes poängsumma bara ökar med sex.

Niklas vann korta distansen
Niklas Berglund, Barsele, bror till Tony Berglund, IFK Umeå, vann korta distansen överlägset. Niklas har blivit bättre och bättre som löpare och satsar nu på allvar på löpningen.
- Ja, det har gått bra för mig den senaste tiden. I dag behövde jag inte direkt dräpa mig för att klara hem segern. Det var ju så regnigt och blåsigt men som sagt. Det gick väldigt bra, var Niklas kommentar. Men något direkt hot mot broder Tony verkar inte Niklas ha tänkt bli.
- Nej, vi satsar väl inte på samma distanser. För mig gäller lite kortare sträckor än för Tony.
Niklas vann den här distansen även i fjol i Bjensjön runt men då på en åtta sekunder sämre tid.

En gammal bekant
En gammal bekant dök upp bland tjejerna på femman. Pia-Maria Molin, en gång i tiden Röbäck, nu Skellefteå IF, fanns med på startlinjen och Pia-Maria var först i mål av tjejerna.
- Jag har ju flyttat från Umeå och bor nu i stockholmstrakten. Är hemma och hälsar på och passar då på att göra några lopp, sade Pia-Maria.
- Men jag är lite överraskad över hur bra det gick. Egentligen är jag inte tränad för tävling.

Våromgången av GP avverkad
I och med Bjensjön runt är våromgången av Grand Prix klar och följande löpare har klarat av denna omgångs krav (fyra lopp och minst ett av varje, landsväg, bana, terräng) för att kunna kvalificera sig under höstomgången och för att få vara med i utlottningen av träningsbidrag.
Karin Harnesk, Ida Semrén, Anna Rahm, Jenny Janssohn, Christina Johansson, Håkan Stenberg, Ludvig Edman, Andreas Brodin, Peter Ljungholm, Kristoffer Österlund, Johan Sandberg, Lars-Åke Ekman, Kurt Karlsson, Göran Renström, Tim Kerro, Henning Perneholm, Mats Flordh, Patrik Lindström, Sune Persson.
Eventuellt kan det bli ytterligare någon när friidrottsförbundet har gått igenom alla resultat. Vi återkommer med GP-ställningen. Höstomgången inleds med Örträsksjön runt den 20 juli.

 

Föregående sida 

Första sidan.