GP12 - Örträsksjön Runt, 2001-07-21 Grand Prix 12: Örträsksjön Runt 21 juli

IFK Umeås Ludvig Edman satte nytt banrekord och avancerade till delad förstaplats i långlöpningens Grand Prix, när han i lördags vann Örträsksjön runt. Edman vann nu tävlingen för andra gången och det nya banrekordet lyder på 34.42. När Ludvig vann förra gången (1997) vann han på tiden 35.41. Det gamla banrekordet hade Anders Hemmyr (35.18 - 1998).
- Det var verkligen fina förhållande för löpning i dag. Lämplig temperatur och nästan vindstilla, sade Ludvig efter segern, som blev hans
42:a i Grand Prix genom åren.
- Det var bara någon kortare sträcka med grovgrus på vägen som var lite besvärande, men annars var det toppenfint, tyckte Edman.
Men det fanns något som besvärade.
- Ja, mina fötter och mina hälar har jag haft länge haft bekymmer med. Jag har opererat båda och nu känner jag av lite smärta i den häl jag först opererade, berättade Ludvig.
Och det är förståeligt att detta irriterar. Nu när det snart är dags för Vindelälvsloppet, där Ludvig är påtänkt som startman för sitt lag.

Lördagens tävling vann Edman tämligen lätt. Efter drygt en kilometer var han ensam i ledningen och fick hålla tempot själv resten av distansen, som är en tuff kvartsmara. Banan i Örträsk är rejält kuperad. Tvåa blev IKSU:s Johan Brändström, som också gjorde ett mycket fint lopp. Johan fick sluttiden 35.52. Vi har noterat det förut och gör det igen. Johan verkar vara bättre än någonsin.
Förklaring?
- Ja, jag har tränat bra och hållit mig frisk. Det har gjort att motivationen för löpning har kommit tillbaka, sade Johan, som också kommer
att springa i Vindelälvsloppet och som har Lidingöloppet som av ett av säsongens stora mål.
I GP leder nu Ludvig Edman tillsammans med klubbkamraten Anders Hemmyr på 76 poäng. Tony Berglund, IFK Umeå, har 64 och Johan Brändsträm gick upp till fjärde plats (54 poäng).

I damtävlingen segrade IKSU:s Ida Thellenberg.
- Härligt! Inte bara att jag vann. Jag har brutit här tidigare och ville i första hand bara ta mig i mål. Att jag dessutom lyckades vinna gör ju
inte saken sämre, sade en jublande glad Ida Thellenberg.
Ida avancerade nu i GP till delad andraplats. Den delar Ida med Skellefteå IF:s Pia-Maria Molin. Båda har 64 poäng. Leder gör Anna Rahm, Skellefteå IF, på maximala 80 poäng.
Örträsksjön runt var sista GP-tävling för GP:s våromgång. Höstomgången inleds med Lyckseleterrängen den 4 augusti.
LARS LINDGREN
 
Föregående sida 

Första sidan.