GP-premiär i 18:e Vännäs Halvmarathon

Långlöparna har släppts lösa - Skellefteås Peter Ljungholm tog sin fjärde seger i Vännäs 18:e halvmarathon
av Lars Lindgren/Västerbottens-Kuriren

I lördags inleddes långlöparsäsongen och den inleddes som vanligt med Vännäs halvmaraton. Tävlingen gick nu för 18:e gången och närmare 300 löpare var förhandsanmälda till de olika klasserna. Och cirka 130 hade valt att anmäla sig till halvmaratondistansen. Frånsett en ganska besvärande blåst gynnades tävlingen av bra väder och fina förhållanden. Halvmaratonsegraren Peter Ljungholm från Skellefteå AIK gjorde i den kraftiga vinden ett fint lopp och klarade sig i mål under 1.10 (1.09.37).
- Jag hade satt som mål att springa under 1.10 så det gick som planerat, sade Peter, som nu tog sin fjärde halvmaratonseger i Vännäs. Ljungholm vann nämligen tre raka åren 1991-1993.

Rutinerad herre
Peter Ljungholm är en rutinerad herre. Redan 1984 vann han sitt första GP-lopp och tog nu sin 42:a seger i GP. Han tävlar i klassen M 35 och har under de senaste åren så smått börjar trappa ner, som man säger. Vann ingen GP-seger i fjol och ingen år 2000. Men en litet annorlunda träning inför den här säsongen kanske gör att han satsar på löpningen på nytt.
- Jag har tränat en del på skidor i vinter. Åkte till och med Vasaloppet och det gick riktigt bra, berättade Peter.
Och det finns andra orsaker till att Ljungholm är tänd på nytt.
- Ja, bland annat så har Håkan Stenberg och hans framgångar sporrat mig, sade Peter.
Håkan Stenberg är ju nybliven svensk mästare (M 35) i terräng. Där blev Ljungholm trea. Stenberg blev i lördags i Vännäs tvåa 1.03 efter Ljungholm. I Vännäs har Peter Ljungholm i sina tidigare segerlopp gjort tiderna 1.08.26, 1.08.47 och 1.09.58. Hans personliga rekord ligger på 1.07 och är satt i Narvik. Trea i lördags blev IFK Umeås Tony Berglund

DM och Veteran-DM
Eftersom Vännäs halvmaraton gäller både som DM och veteran-DM så vann Peter Ljungholm både seniorernas mästerskap och veteran-DM i M 35. I M 40 blev Lars-Åke Ekman från IKSU mästare, i M 45 Stefan Lindgren, Vännäs. Benny Forsman, IKSU, vann i M 50 på en imponerande bra tid. Övriga distriktsmästare och mästarinnor framgår av resultatlistan. Tävlingen gäller även som GP-lopp, det första för säsongen, men det är bara halvmaraton som gäller som GP-distans. Alltså den distans som ger GP-poäng. Är man bara ute efter att samla GP-lopp gäller alla distanser.

Karin bäst av damerna
Bäst av damerna på halvmaraton blev Karin Harnesk från Skellefteå IF. Karin klarade distansen på 1.25.32. GP-tvåa blev Karins klubbkamrat Maj-Britt Sundqvist. För Harnesk var det GP-seger nummer två.