Morgondagens stjärnor tävlade på Norrvalla i Folksammästerskapen


Morgondagens stjärnor tävlade på Norrvalla i Folksammästerskapen - Therese tog två grensegrar
av Thomas Hedlund/Norra Västerbotten

Therese Öhman, Skellefteå AIK, är en friidrottstalang utöver det vanliga. I Folksammästerskapet på Norrvalla i helgen var hon helt överlägsen i längd och tresteg i F14-klassen! Dessutom blev hon fyra på 80 meter häck och höjdhopp och avslutade sedan med en stafettsträcka. Det blir lite jobbigt att koncentrera sig hela tiden, påpekar Therese.

Gästrikland vann före Västerbotten

Folksammästerskapet är en distriktstävling och Skellefteå AIK hoppade in som arrangör i stället för Ånge som lämnat återbud. Det var 13-14-åringar som tävlade och distriktskampen vanns överlägset av Gästrikland före Västerbotten. Gästrikland hade visserligen flest deltagare, men de var också bäst, berömmer Skellefteå AIK:s ledare, Per Andersson.

Började med tresteg

Therese började med tresteg där hon blev ensam över tio meter. Jag hoppade 10,56 i sista hoppet i motvind och det är personligt rekord i godkänd vind, berättar Therese. Var segern väntad? Lite. Jag blev tvåa i den här tävlingen i Söderhamn i fjol och då minns jag att det var mycket jämnare. Nästa uppgift blev höjdhopp, men en delad fjärdeplats på 1,41 var inte riktigt vad hon väntat sig. Jag har hoppat 1,55, men det har inte gått bra i sommar. Det är något som inte stämmer, jag tror att det är hjärnan<\!s>? Under söndagen sprang Therese kval på 80 m häck och tog sig till final med 12,98, vilket var fjärde bästa tiden. Det var också personligt rekord, jag hade gjort 13,07 tidigare, säger Therese belåtet. I finalen blev hon fyra och noterade då 13,01. Jag spände mig och var nervös. Det kändes bättre i kvalet, säger Therese och fortsätter: Men jag är nöjd med fjärdeplatsen. De som var före mig hade alla gjort bra tider. I längdhopp är Therese delad Sverigeetta i år på 5,29 och att hon skulle vinna i det här sällskapet var givet. Ja, jag var också säker. Nu hoppade jag 5,17 och det gick bra, men man vill alltid hoppa längre. Sedan hade det gärna fått vara fem-tio grader varmare. Jag fick ha ett kilo kläder på mig mellan hoppen, men jag kunde i alla fall hålla mig varm.

Avslutade med stafett

Therese avslutade sedan sin digra arbetshelg med att springa den sjätte sträckan i stafetten som gick över tolv sträckor (1x250 m, 10x200 m och 1x250 m) med mixade åldersgrupper. Jag var trött i benen och hade inte hunnit äta på hela dagen, men jag överlevde, säger Therese med ett skratt. Varje deltagare fick bara vara med i fyra grenar exklusive stafetten och det kostade Therese en grenseger i kula. Vinnaren hade 10,02 och<\!s>? Jag har gjort 11,41, men det är inte jag som bestämmer i vilka grenar jag ska tävla. Men visst hade jag kunnat stöta kula i stället för att hoppa höjd.

Brett register

Therese visar upp ett brett register och kommer sannolikt att debutera i mångkamp i samband med inomhus-SM till våren. Är du påverkad av Carolina Klüfts framgångar? Det är roligt att det går bra för henne och det ger mer fokus på mångkampen, men jag hade funderat på det här redan innan hon slog igenom. Vilken gren tror du är värst? Den sista långa löpgrenen känns väldigt jobbig Skellefteå AIK tog även grensegrar i stavhopp Jonas Almqvist vann P14 på 3,17 före klubbkamraten John Gustavsson (2,97) och Johanna Lilja vann F14 på 2,13.


 
 

Föregående sida 

Första sidan.