Referat från FIG:s kvällstävling 4 den 6 februariSnabbaste tjejen i Västerbotten tävlade i FIG:s kvällstävling 4 
av MagnusJohansson/Västerbottens Folkblad

I söndags bevisade att hon är snabbaste tjejen i Västerbotten genom tiderna på 60 meter. 7.82 i ungdoms-DM betydde nytt distriktsrekord. Skellefteå AIK:s Lisa Rönnkvist, 15, laddar nu för ungdoms-SM i Västerås i mars. - Mitt mål är att försöka ta mig till final, men det lär bli svårt eftersom konkurrensen är väldigt hård, berättade hon.

Lisa Rönnkvist började med friidrott för fem och ett halvt år sedan och har utvecklats till en av Västerbottens stora framtidslöften i sprintgrenarna 60 meter och 60 meter häck. 
- Precis som många andra så höll jag med nästan alla grenar från början, förutom långdistanslöpning. Nu satsar jag på sprint, plus att jag håller på lite grand med längdhopp. Det är i sprint som Lisa gjort de största framstegen. Vid den gångna helgens Ungdoms-DM på hemmaplan i Skellefteå gjorde hon sitt hittills snabbaste lopp någonsin över 60 meter. Klockan visade 7.82.
- Det tidigare rekordet var 7.83 och var från 1994, så det kändes skönt att slå det, sa Lisa med ett stort leende.

Laddar för USM
I onsdagskväll var Lisa tillbaka till vardagen igen när friidrottsgymnasiet genomförde en av sina träningstävlingar i Noliahallen i Umeå.
- Men i kväll gick det inte lika bra som i söndags, erkände Lisa som noterade 7.98 på 60 meter och 9.04 på 60 meter häck.
- Även om man hela tiden tävlar mot sig själv så var det ändå lite trist att vi var så få som var med och tävlade. I ena loppet var vi tre, i det andra fyra, berättar Lisa. Hård konkurrens behövs för att öka chansen till att kapa hundradelar. Lisas vet att hennes 7,82 behöver putsas till om hon ska kunna vara med och konkurrera om medaljerna i ungdoms-SM i Västerås i mars. Malmös Tove Åkerblom har säsongsbästa inomhus i 17-årsklassen på 7.67. 
- Det blir svårt att nå final i USM på grund av den hårda konkurrensen, dessutom tävlar jag mot de som är ett år äldre än mig, berättade Lisa, som fyller 16 år i sommar. 

Stor prestige
Skellefteå AIK:s Katja Gustafsson och Umedalens IF:s Lisa Wälitalo är två stora talanger i stavhopp. 20-åriga Wälitalo har ett personbästa på 3.44 utomhus, medan den två år yngre Gustafsson har 3.35 som bästa resultat inomhus. I går möttes de i Noliahallen. 
- Det är alltid stor prestige mellan oss, konstaterade Lisa och flinade. Lisa klarade 3.20. Katja klarade 3.00.
- Jag har varit borta en längre tid på grund av halsfluss men känner att det går bättre och bättre, sa Lisa som har två stora tävlingar framför sig i februari, stora SM och junior-SM.

Föregående sida 

Första sidan.