Spurtseger för Joel på 800m i Ludvika


Personligt rekord i första seriösa loppet
Spurtseger för Joel på 800 m i Ludvika
av Roger Lindström/Norra Västerbotten

Skellefteå AIK:s medeldistanstalang Joel Bodén har kommit igång på löparbanorna. I går slog han till i Ludvikas GP-tävlingar och vann b-finalen på nya personliga rekordet 1.51,68.
­ Jag är ganska nöjd med tanke på att det var mitt första seriösa lopp för säsongen, säger Joel.
Joel har haft en besvärlig försäsong och inte kunnat träna i den omfattning han velat. Han säsongdebuterade i Norrländska  mästerskapen för tre veckor sedan och sprang då 800 m på drygt 1.55. Ett lopp Joel sprang enbart för att vinna och samtidigt testa att han höll ihop.
­ Jag har haft lite känning av benhinnorna den senaste tiden men det har inte påverkat mig i löpningen.

Sprang b-finalen
I går tävlade Joel i Ludvika och eftersom han hade ett så klent årsbästa fick han springa b-finalen. Malmös Ken Pihlblad var den som drog upp tempot i loppet.
­ Vi hade ungefär 54,5 efter 400 meter och då låg jag mitt i fältet, säger Joel.
När 250 meter återstod satte han in sin mäktiga långspurt. Pihlblad och Göran Olofsson, Eslöv, hade då skaffat sig en liten ledning framför klungan.
­ Jag var ikapp dem på upploppet och hade inga problem att hålla undan i mål, säger Joel.
Tiden blev imponerande 1.51,68, tvåan Göran Olovsson var nästan sekunden efter, 1.52,50. Hade du velat springa a-finalen?
­ Det hade varit kul. Jag känner att det inte var något maxlopp för mig. Jag ska kunna springa fortare än så här, jag hade gott om krafter kvar efter målgång. Känns det som om toppformen är i antågande?
­ Jag räknar inte med att vara i toppform förrän i augusti då jag har siktet inställt både på stora SM och junior-SM. Fram till dess kommer jag inte att lätta på träningen.

Nästa tävling blir Världsungdomsspelen
Nästa tävling för Joel blir nu Världsungdomsspelen i Göteborg kommande helg.
­ Där springer jag 800 meter och kommer också att göra mitt första lopp för säsongen på 1 500 meter. Joel är också anmäld till DN-galan på klassiska Stadion i Stockholm i juli.
­ Det blir också 1 500 meter, ett nationellt lopp före huvudtävlingen.
Naturligtvis kommer Joel också att springa för Nordsverige i Barentskampen i Narvik i mitten av juli. Det är också troligt att Joel bli uttagen i juniorlandskampen mot Finland, Norge och Danmark/Island som avgörs 10-11 augusti i Eskilstuna.
­ Däremot är jag för gammal för ungdomsfinnkampen, säger Joel.
Så ska han åka till Helsingfors blir det i så fall i a-landslaget. Och det är inte en helt omöjlig uppgift.

Föregående sida 

Första sidan.