Walter flög fram nytt banrekord vid Folksam Challenge i Umeå den 18 augusti


Walter Dix flög fram nytt banrekord
- saxat ur Västerbottens-Kuriren den 19 augusti

Först 10.23 och sedan 10.12. Efter tävlingarna i Umeå lovade Walter Dix att han skulle komma tillbaka till stan.
– Bara för att få tävla mot Odain Rose, säger den amerikanske stjärnsprintern.

Det var rätt länge sedan det var så pass högkaratiga friidrottstävlingar i Umeå som i går. Och glädjande nog hade rätt mycket publik hittat upp till Camps Arena, troligen främst för att se en OS- och VM-medaljör springa 100 meter. Och Walter Dix var generös nog att göra två lopp på samma tävling. I första loppet sprang han på 10.23 i en medvind på 1.9 meter per sekund, därmed slog han IFK Umeå-sprintern Odain Rose’s tidigare banrekord med fyra tiondelar.
När han sedan ställde sig i startblocken igen en dryg timme senare, ja då blev tiden 10.12 men i en medvind på hela 4.9 meter per sekund.

Gästspelet i Umeå var ju tänkt som en uppvärmning inför höstens galor i Europa, och Dix tyckte att han fick de svar han vill ha. 
– Ja, det finns lite saker att jobba på men jag tror jag kan gå under 10 sekunder nästa vecka. Det var bra för mig att få värma upp systemet lite, det är stor skillnad på att tävla och träna, anspänningsnivån är mycket större på en tävling, förklarar sprintern som under lördagen tränade ett lätt pass på Campus Arena och därefter passade på att besegra Odain Rose i basket på TV-spel
Efter tävlingarna lät det också som att Dix kunde tänka sig att komma tillbaka till Umeå och norra Europa.
– Jag tror att jag kommer tillbaka, bara för att få tävla mot Odain, säger han med ett leende.

Walter Dix var dock inte det enda internationella inslaget. Höjdhoppet vanns av Muamer Aissar Barshim från Qatar, lillebror till VM-silvermedaljören Mutax Essa Barshim. Höjden blev 2.15, nytt banrekord på Campus Arena.
- Vi är och tränar i Malmö för tillfället och åker på de tävlingar vi kan hitta i Sverige, förklarar Barshim vars personliga rekord är 2.20. Hans Qatar-kollega 17-årige Hamdi P Mahamat Allamine Saled, satte personligt rekord i går då han hoppade 2.09.

Från arrangörshåll var de grymt nöjda med tävlingen.
– Ja, kul att det var så många som tog chansen och kom hit och tittade också, säger Anna Jonsson, koordinator vid tävlingarna.
- Det här var ett bra test inför SM nästa år. Vi har haft dryga 100 funktionärer bara till den här tävlingen och fått chans att testa anläggningen, utrustning och logistiken kring allting, säger Hans Nilsson från IFK Umeå friidrott.

Skribent: Tomas Ruuth   

 

Segraren på 100 meter Walter Dix i mitten före Tom Kling Baptiste, Huddinge AIS (nr 55)  och Stefan Tärnhuvud, Sundsvalls FI (nr 55).
Foto: Thomas Björklund