Formen på väg för Österlund i Vännäs halvmarathon


Formen på väg för Österlund
saxat ur Västerbottens-Kuriren den 6 maj

Terränglöpningens GP-cirkus drog igång i lördags med Vännäs halvmara. Som så många gånger förut imponerade Kristoffer Österlund. – Det var ett bra svar, säger 41-åringen.

I fjol genomfördes Vännäs Halvmarathon i 20 centimeter snö. Lördagens lopp badade stundtals i en härlig vårsol.
– Det var helt klart bättre förutsättningar i år. I fjol sprang jag raka vägen till duschen, säger Kristoffer Österlund som tog sin åttonde seger i loppet.

Planen var att han och klubbkamraten i IFK Umeå, Jan Westerlund, skulle springa tillsammans, men efter sju kilometer övergav Österlund planen.
– Han hade inte riktigt formen för dagen. Det kändes som att vi hade landat på en 15-tid så jag ökade lite, säger Österlund.
I mål kom 41-åringen på 1.10.47, visserligen över tre minuter från personliga rekordet på halvmaran men bästa tiden på ett par år.
– Jag gick inte för fullt på slutet heller så det var ett bra svar inför Stockholm.

Säsongens stora mål för Österlund är just Stockholm Marathon.
– Det är det jag siktar på och tränat mot. Det kommer att bli ett helt annat lopp där, men det känns skönt att ha det här i ryggen.

Jenny Jansson har karriärens två bästa säsonger bakom sig med SM-silver på halvmarathon två år i rad.  I lördags tog hon en ny seger i Vännäs, men på makliga 1.24.52.
– Det är ju nio minuter från mitt ”pers” men jag har inte tränat så bra i vinter.  Jag ser det här som en mellansäsong.  Jag får sikta på att göra några bra lopp i höst och satsa mer inför nästa år, säger IFK-Umeå-löparen som sprang stora delar av loppet solo.

Gustaf Pettersson 

 

Första sidan