Strålande resultat i många grenar vid Skelleftespelen


Strålande resultat i många grenar vid Skelleftespelen
av Roger Lindström, Norran

Skelleftespelen bjöd på strålande resultat i många grenar. Intressant är också att Skellefteå AIK Friidrott gör en organisationsförändring för att stärka toppen och öka bredden.

Rent sportsligt fanns det förstås många höjdpunkter i lördags.

Kampen mellan O’dain Rose och klockan, kampen mellan O’dain och Andre Brännström på 100 meter gånger två.

Jarri Emerus sololöpning på 3 000 meter där hon återigen slog banrekordet på Norrvalla.

Mattias Lindbergs härliga släggtävling där han närmar sig drömgränsen 60 meter och Thomas Hammarstens 21 år gamla distriktsrekord på 59,86.

Evelina Nilsson som äntligen börjar få till löpningen och nu slog årsbästa på 100 meter. Evelina är också bara centimeter från att slå Lisa Rönnkvists klubbrekord i längd för flickor 17 år.

Bredden viktig

Samtidigt som friidrott handlar om att nå bästa möjliga resultat så är det också en breddtävling. Och det var massor av ungdomar som trivdes på Norrvalla. Det känns verkligen sympatiskt när till exempel medtävlare, funktionärer och publik klappar fram en höjdhoppare i jakten på personligt rekord. Eller när en liten tjej glädjestrålande höjer sina armar fastän hon inte vann. Det blev ju bästa resultatet någonsin och det är så mycket viktigare än att segra.

Just den här biten med laganda är otroligt viktig för friidrotten att behålla och förstärka. För utan bredd kommer det inte heller att bli någon topp. Och eliten är också viktig för att ungdomarna ska få föredömen som visar att det går att nå landslaget även här uppe i Skellefteå.

Organisationsförändring

Skellefteå AIK signalerar också för en organisationsförändring. Lennarth Johnsson, som i så många år varit en duktig kanslichef, vill prova något nytt. Tommy Ekefjärd finns redan på plats som hans ersättare på kansliet. Tommy har fått rättsida på ekonomin, den är i balans, och en del i det är att skära ned på de fasta kostnaderna.

Skellefteå AIK satsar också hårt på tränarbiten. Tre personer, Niklas Wiklund, Emma Granlund och Kimmo Välikangas kommer att genomgå en utbildning för att ge klubbens aktiva bästa möjliga vägledning. Niklas Wiklund, själv duktig spjutkastare, kommer också att ta över ledningen för friidrottsgymnasiet. Niklas har ju dessutom en bred friidrottslig bakgrund, han har bland annat varit med i ett mångkamps-SM.