Högoddsare i Umemaran

Av Leif Stening

Inte för trettioelfte gången , men väl 38:e gången har klassiska Umemaran avgjorts. Bästa höstväder (8 grader) och ett brokigt startfält med många unga debutanter och långväga gäster. Tadjikistan, Etiopien och Tyskland hör inte till vardagsmaten på startlinjen.

Det blev en historisk dubbelseger för Jalles TC i årets Umemara. I manliga klassen skedde detta inte utan viss dramatik. En grupp på fyra löpare gick ganska snart loss i loppet. Strax före varvningen hade Lars-Åke Ekman, IKSU Löpning fått en lucka på fem sekunder och vann Mats-Åke på Teg spurtpris. I hälarna följde Robert Johansson, Skellefteå AIK, Tomas Kapell, IF Vingarna och Thomas Edström, Jalles TC.

På andra rundan kom Johansson och Edström ikapp och förbi den ledande IKSU-löparen. På slutet blev det en duell mellan Skellefteå AIK och Jalles TC. Den riktiga högoddsaren gick in när Thomas Edström i ensamt majestät svängde in på spurtrakan på Teg. Segrartiden 2.49.43 och prydligt personrekord med nära åtta minuter i sin andra mara. Marginalen ner till tvåan Robert Johansson blev dock bara 27 sekunder. Trea i mål blev Lars-Åke Ekman och fyra unge Johannes Waldschmidt, Wetzlar, Tyskland.

I kvinnliga klassen verkligen flöt Birgitta Lanhede, Jalles TC fram. Hon tog ohotad spurtpriset på halva distansen och gick i mål på nytt personbästa på 3.25.55, en av de allra bästa svenska tiderna i K50 i år. Tvåa blev triathleten Ida Holmlund, Stöcke TS Järnet och trea Lina Forsman, IFK Umeå. För Lanhede väntar nu Athen Marathon om tre veckor.

Anmärkningsvärt i övrigt denna soliga höstdag var klassen i M60, där pånyttfödde Thomas Sigurdson, IKSU Löpning vann på 3.16.59, 19 sekunder före Björn Suneson, Majornas IK. Kjell-Göran Holmberg från arrangörsklubben genomförde sin 25:e Umemara. Österbottniske Alf Granvik gjorde sitt 282 lopp och planerar för 300 nästa Umemara. Lopp 100 och lopp 200 har tidigare fullbordats just i Umeå! År 2011 står Umemaran som värd för Veteran-SM.

Dagens värsting svarade etiopiskfödda Jeri Emeru, Skellefteå AIK för på kvartsmaran. Hon krossade ett 19 år gammalt banrekord med tiden 35.12 (36.43 det gamla), en tid som ligger nära Isabellah Anderssons kapacitet! Vi följer med spänning denna nya löparstjärnas fortsatta utveckling.