Hård duell när Kågeluffen avgjordes
- saxat ur Norran den 22 augusti


Hård duell när Kågeluffen avgjordes

Kristoffer Österlund och Jeri Emeru hade en tuff duell i Kågeluffen. Foto: Anton Olofsson


Hård duell när Kågeluffen avgjordes
- saxat ur Norran den 22 augusti

I den 37:e upplagan av Kågeluffen hamnade stort fokus på talangen Jeri Emeru, 21, från Etiopien som slog nytt banrekord för damerna efter en tuff kamp mot Kristoffer Österlund, 38.

Ungefär 90 löpare, allt ifrån knattar som springer 1200 meter till motionärer och veteraner som kan välja mellan 5000 och 10 000 meter, ställde upp i årets upplaga av terrängloppet Kågeluffen, där både start och mål sker på Skellefteå camping.

– Det är faktiskt en liten ökning jämfört med tidigare år, säger tävlingsledaren Jan Hellgren och fortsätter:

– Det är givetvis extra roligt att en så pass duktig löpare som Emeru väljer att ställa upp.

Årets lopp på huvuddistansen 10 000 meter blev en kamp mellan Sveriges näst bäste maratonlöpare Kristoffer Österlund och Jeri Emeru som tävlar för Skellefteå AIK. En kamp där Emeru till slut fick se sig besegrad med endast nio sekunder. Trots att språket är ett problem efter bara två månader i Sverige gav hon sin syn på loppet.

– Det kändes bra. Jag gillar att gå ut hårt och är ganska nöjd med tiden.

För trots att 5 000 meter är Emerus favoritdistans så blev hennes tid 35.57 ett nytt banrekord.

– Det är imponerande. Jag hade tänkt ta det ganska lugnt idag och låta loppet fungera som en värdemätare men hon startade väldigt snabbt så jag förstod efter ett tag att jag skulle få jobba ordentligt för att komma ikapp. Man vill ju inte få tjejtorsk, säger loppets segrare Kristoffer Österlund, 38 och ler.

Båda löparna har nu siktet inställt på nästa helg då Kristoffer Österlund kommer tillbaka till Skellefteå för att löpa. För Emerus del gäller 10 000 meter på Norrvalla på söndag.

– Det har liten betydelse, säger hon om bytet från terräng till bana.

Hennes tränare beskriver henne som en extremt träningsflitig person med en riktig vinnarskalle. En kombination som kan räcka långt i framtiden för den lovande löperskan.


ANTON OLOFSSON

Publicerad2010-08-22 20:42

 

 

 

Första sidan